Cu sacoșe negre „calendar”, membrii PAS au protestat la Procuratura Generală: „Stoianoglo, deschide „kuliokul””

Membrii Partidului Acțiune și Solidaritate au protestat astăzi în fața Procuraturii Generale față de decizia instituției de a refuza pornirea urmăririi penale pe cazul înregistrărilor video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM o pungă neagră.

Reprezentanții PAS au venit cu sacoșe negre „calendar” în mâini și mesaje lipite „Procuratura cu kuliokul pe cap” sau „Stoianoglo, deschide „kuliokul”. Flashmob-ul a avut loc în tăcere, fără scandări și declarații, ca simbol al „tăcerii” Procuraturii față de dosarele de rezonanță.

În context, Maia Sandu a declarat la final că inacțiunile procurorului general înseamnă o bătaie de joc față de cetățenii acestei țări.

„Ne întrebăm de ce Stoianoglo a depus dosarul la această funcție de procuror general dacă nu avea intenția să facă ordine? Ne-a spus că vrea să investigheze furtul miliardului. Aici avem un episod despre unde au ajuns banii din furtul miliardului, pentru că sunt bani transmiși de Plahotniuc lui Dodon și vedem o lipsă totală de dorință de a investiga. S-a luat o decizie foarte ușoară, nu au fost audiați oamenii vizați în video.

Cred că sunt influențe politice aici. Este foarte urât din partea domnului Stoianoglo să-și bată joc de poporul care a luptat în stradă pentru justiție independentă, pentru ca să fie oprite hoțiile, pentru ca să fie întorși banii. Bani  care au fost furați și iată acum dumnealui scuipă în efortul acestor cetățeni”, a precizat președinta PAS.

„Conform legislației, procedura penală poate începe atunci când există o bănuială rezonabilă că ar fi fost comisă o infracțiune. Această bănuială există și am văzut-o cu toții. În cadrul urmăririi penale trebuiau desfășurate acțiuni de urmărire penală: să fie interogate persoanele care au potențial tangență cu această cauză, să fie desfășurate alte acțiuni care să demonstreze că fie a avut loc această faptă, fie contrariul”, a punctat vicepreședinta PAS, Olesea Stamate.

Mai mult, vicepreședintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco a declarat jurnaliștilor că i s-a creat impresia că procurorii nu au făcut nimic pentru a investiga acest caz: „Au așteptat termenul limită și au emis această ordonanță. Ei puteau să-l audieze pe Dodon, pe Cornel Furculiță, pentru că sunt în țară. Iaralov și Plahotniuc nu sunt în țară, dar trebuiau să încerce cel puțin să-i audieze. Trebuiau să facă expertiza acelei înregistrări să vadă dacă este sau nu veridică. Procurorii puteau să se intereseze dacă după o zi, două angajații PSRM au primit totuși salarii pentru a analiza legătura cauzală dintre transmiterea acelui „kuliok” cu presupuși bani și obținerea salariilor.

Această abordare îmi amintește de abordarea Procuraturii de pe timpul lui Plahotniuc. Indiferent de ce scriai, ce probe aduceai, ei întotdeauna emiteau decizii precum că Plahotniuc era curat ca lacrima, ceea ce mă face să am întrebări cu privire la independența procurorului general”.