Apelul Maiei Sandu în legătură cu situația generală legată de Coronavirus: Este foarte important să fim solidari și să ne susținem reciproc în aceste momente dificile

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, împreună cu deputata Galina Sajin au susținut astăzi, 10 martie, o conferință de presă unde au făcut un apel către cetățeni să se protejeze de noul virus COVID-19.

„Mă adresez în special oamenilor care nu au încredere în autorități, dar au încredere în noi. Nu trebuie să facem panică, dar trebuie să înțelegem că riscurile Coronavirusului sunt într-adevăr mari. Acest virus poate fi fatal pentru oamenii cu diverse maladii și pentru oamenii în etate. Acesta este periculos pentru părinții și bunicii noștri. Ca să-i protejăm, trebuie cu toții să dăm dovadă de maximă responsabilitate”, a spus Maia Sandu.

În context, lidera PAS a vorbit și despre rolul fiecărui cetățean în această luptă, menționând că toți cei care au călătorit în țări afectate de acest virus trebuie să informeze medicul de familie (sau să sune la 112) și să se autoizoleze pentru 14 zile.

Maia Sandu s-a adresat și lucrătorilor medicali, directorilor instituțiilor de învățământ, agenților economici și autorităților. „Vreau să mă adresez în special lucrătorilor medicali, dar și persoanelor care fac munca medicilor posibilă – asistenți, șoferi, administratori. În următoarele săptămâni veți fi pe prima linie de luptă contra unui inamic invizibil. Experiența Chinei, Italiei, Iranului și altor țări lovite de acest virus ne învață că sănătatea și viața lucrătorilor medicali e supusă în mod special unor riscuri în caz de epidemie. (…) Fiecare dintre voi este important în această bătălie. Viața medicilor și a angajaților serviciilor medicale trebuie să fie o prioritate pentru Guvern în aceste zile.

Mă adresez și oamenilor de afaceri, proprietarilor și administratorilor de cafenele, oficii, bănci, mijloace de transport și altor afaceri în care muncesc sau sunt deservite mai multe persoane. Revedeți procedurile interne legate de curățenie. Asigurați-vă că suprafețele atinse des – mânere, butoane, tastaturi, uși, ghișee, speteze, balustrade – sunt dezinfectate cu regularitate. Amplasați soluție pentru dezinfectarea mâinilor la intrarea în clădiri. Instruiți angajații privind riscurile contaminării și cel mai important – nu admiteți prezența la muncă a persoanelor care prezintă cele mai mici simptome de boli respiratorii.

Am un mesaj și pentru directorii instituțiilor de învățământ. Până decid autoritățile dacă închid sau nu școlile, universitățile – asigurați-vă că aveți săpun în blocurile sanitare. Instruiți elevii să-și spele mâinile des cu săpun, să nu-și atingă fața și trimiteți imediat copiii acasă în cazul manifestării simptomelor de boală respiratorie.

În loc să se dea în spectacol, Guvernul trebuie să meargă în Parlament cu propunerea de rectificare a bugetului și să achiziționeze urgent echipamentele necesare pentru sporirea capacității de gestionare a cazurilor grave și să solicite rapid asistență de la partenerii de dezvoltare.

De asemenea, această epidemie va afecta negativ comerțul și dezvoltarea economică peste tot în lume, inclusiv în Republica Moldova. Guvernul trebuie să pregătească un program de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a producătorilor locali care vor avea de suferit (exportatori, turism, servicii).

Dar cel mai important lucru pe care îl așteptăm de la autorități este să facă totul ca să oprească răspândirea virusului. Pentru că altfel consecințele pot fi dramatice pentru multă lume”.

Deputata PAS, Galina Sajin a venit cu un mesaj pentru conaționalii aflați în zonele afectate cu Coronavirus și i-a sfătuit să se adreseze la autoritățile din țările de reședință.

„Această criză a scos în evidență o problemă cronică și anume problema oamenilor care au mers la muncă în baza pașapoartelor biometrice. De teama de a nu fi deportați, acești oameni nu se adresează la autoritățile din țările de reședință. Mă adresez conaționalilor mei, cu care am împărtășit, pe parcursul mai multor ani, experiența muncii în Italia. Adresați-vă la structurile medicale ale sistemului italian. Nu veți fi sancționați pentru depășirea termenului de ședere. Nu vă fie frică de consecințe, nu vă fie frică că va trebui să plătiți pentru servicii. Sistemul medical din Italia este gratuit pentru îngrijirile de urgență. Dacă aveți teama neîntemeiată de a vă adresa la structurile de stat, adresați-vă la structurile neguvernamentale, precum Crucea Roșie, Medici fără Frontiere, Emergency, Caritas.

Haideți să fim solidari, sa acționăm fără panică, dar și să nu fim nepăsători la ceea ce se întâmplă”.