Deputata Doina Gherman, alături de organizația de femei a PAS, va vizita mai multe centre destinate asistenței victimelor violenței domestice

Autor: Doina Gherman, deputată a fracțiunii PAS, Blocul ACUM.

Deoarece siguranța femeilor este o prioritate pentru noi, îmi propun ca împreună cu Organizația de Femei a PAS, începând de astăzi, să vizităm mai multe centre destinate asistenței victimelor violenței domestice în cadrul turului Jurnal de Bord – de la sesizare până la reabilitare. Vrem să discutăm cu acestea, să identificăm lacunele existente în cadrul legislativ și oportunitățile pentru îmbunătățirea răspunsului din partea statului.

Violența domestică și violența împotriva femeilor este o problemă gravă și un fenomen larg răspândit în Republica Moldova. Datele statistice arată că 6 din 10 femei au fost supuse cel puțin unei forme de violență (fizică, psihologică sau sexuală) pe parcursul vieții. Ulterior, în procesul penal aceasta este practic marginalizată: nu este informată corespunzător, nu este asigurată efectiv cu asistență juridică primară calificată gratuită garantată de stat, este supusă unor proceduri birocratice și umilitoare, nevoită să se confrunte cu atitudini discriminatorii în raport cu agresorul, devenind din victimă a violenței domestice și victimă a sistemului care ar trebui de fapt să o protejeze.

Concluziile formulate în urma acestui tur îmi vor servi drept suport informațional în vederea înaintării unor inițiative legislative de pe platformă parlamentară. Acestea vor avea în vizor asigurarea drepturilor victimelor violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.