Primele vizite ale Maiei Sandu în străinătate: București, Bruxelles, Kiev și Berlin

București

La invitația Președintelui României, Klaus Iohannis, premierul Maia Sandu a realizat prima vizită oficială în calitate de prim-ministru la București. La întrevedere, cei doi înalți oficiali de stat au discutat situația social-economică din Republica Moldova și acțiunile pe care la va întreprinde Guvernul de la Chișinău în perioada imediat următoare pentru a răspunde eficient așteptărilor cetățenilor și partenerilor externi. 

Doamna Prim-ministru a subliniat că România va rămâne aliatul de bază al Republicii Moldova și al parcursului său European și a solicitat totodată sprijin și asistență din partea României, inclusiv prin consiliere la nivel înalt. „Avem nevoie de sprijinul prietenilor noștri din România, mai ales că ne leagă nu doar interese economice comune, ci și un fundament istoric, cultural și valoric comun.”, a declarant Maia Sandu, menționând că Guvernul își dorește să dezvolte proiecte comune cu România și își manifestă deschiderea pentru inițiative investiționale românești. 

Președintele României, Klaus Iohannis, a dat asigurări că Republica Moldova are tot sprijinul României în promovarea agendei reformelor proeuropene și pentru avansarea parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a țării noastre. 

Bruxelles

Prim-ministrul Maia Sandu a mers și la Bruxelles unde s-a întâlnit cu cei mai înalți oficiali europeni: Jannes Hahn, Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Donald Tusk, Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, Directorul general al Comisiei Europene pentru Politica Europeană de Vecinătate, Christian Danielsson, și cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg și Pierre Moscovici, Comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

Prim-ministrul Maia Sandu a informat oficialii  UE despre ultimele evoluţii politice din Republica Moldova, precum şi despre acţiunile întreprinse de către Guvern şi Parlament pentru avansarea agendei de reforme. Șefa Executivului de la Chișinău a subliniat faptul că actuala guvernare are drept scop reconstruirea instituțiilor democratice și refacerea încrederii cetățenilor în propriul stat, aceste lucruri fiind posibile prin: investigarea abuzurilor și neregulilor guvernării trecute, crearea unei justiții care funcționează în baza integrității și încrederii publice, promovarea unor profesioniști în funcții-cheie, precum și îndeplinirea condițiilor din Acordul de Asociere cu UE.

,,Guvernul de la Chișinău și-a asumat să implementeze reforme cuprinzătoare și să construiască instituții care funcționează în interesul cetățenilor Republicii Moldova. Vom reuși doar cu sprijinul vostru esențial. Într-o zi, Moldova va fi gata pentru Europa. Într-o zi, vom bate cu încredere la ușa UE pentru a ne recâștiga locul cuvenit în familia europeană a națiunilor.” a 

Kiev

Pe data de 11 iulie 2019, Prim-ministrul Maia Sandu s-a aflat în vizită oficială la Kiev. În cadrul vizitei, premierul a avut întrevederi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski  şi cu omologul său ucrainean,Volodimir Groisman.

În cadrul conferinței de presă susținută de preşedintele Ucrainei,Volodimir Zelenski, și Prim-ministrul  de la Chişinău, Maia Sandu a declarat: „Sunt onorată să mă aflu aici, la Kiev, capitala unei națiuni Europene curajoase, puternice și rezistente în lupta pentru libertate și independență.

Susțin cu tărie integritatea teritorială a Ucrainei și aș vrea să-mi exprim cel mai profund respect pentru ucrainenii care și-au dat viața pentru a-și apăra țara, pentru a-i apăra suveranitatea și viitorul European.

 

La rândul său, președintele Zelenski a declarat că Ucraina va participa, în continuare, activ în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. „Autoritățile de la Chișinău și cele de la Kiev au aceleași poziții privind la suveranitatea și securitatea ambelor state. Întâlnirea noastră bilaterală a fost una productivă. Ucraina este alături de Republica Moldova, nu doar pe hartă”, a menționat președintele ucrainean.  

 

Berlin

Cea de-a patra vizită efectuată în străinătate de către Maia Sandu în calitate de prim-ministru al Republicii Moldova a fost vizita la Berlin, întreprinsă la invitația oficială a cancelarului german, Angela Merkel.

 

După ceremonia oficială de întâmpinare, prim-ministra Maia Sandu a susținut o conferință de presă alături de cancelarul german. În discursul său, premierul Maia Sandu a mulțumit Germaniei pentru sprijinul acordat anterior, menționând că țara noastră își ia angajamentul de a urmări parcursul european. iar noua guvernare este hotărâtă să transforme Republica Moldova într-un stat în care legile sunt respectate, iar binele cetățenilor este prioritar.

 

 „Sunt onorată să mă aflu aici la invitația dumneavoastră, a unuia dintre cei mai respectați lideri în Uniunea Europeană, a unei femei care a ghidat Germania și Europa în timpuri complicate. Sprijinul dumneavoastră pentru Republica Moldova, țara noastră mică din Europa de Est, care luptă pentru a ieși din bezna trecutului său ca să înceapă o nouă cale, europeană, a fost constant și ferm.”

Cancelarul Angela Merkel a salutat intențiile guvernării de la Chișinău și a dat asigurări că Republica Moldova are sprijinul Germaniei în procesul de dezoligarhizare a țării. Mai mult decât atât, Cancelarul german a recomandat noii guvernări de la Chişinău să intensifice lupta cu corupţia şi să asigure transparenţa funcţionării instituţiilor de stat, subliniind importanța reformelor menite să apropie țara de integrarea europeană și să sporească nivelul de viață al moldovenilor.