Proiect de lege al deputaților PAS: petițiile care vor acumula 10.000 de semnături vor putea fi supuse dezbaterilor în plenul Parlamentului

22 iulie 2019 // Deputații fracțiunii PAS Radu Marian și Dan Perciun au înregistrat astăzi o inițiativă legislativă de creare a unui mecanism prin care petițiile colective ce vor acumula 10.000 de semnături vor putea ajunge în dezbateri în Plenul Parlamentului.

Petițiile colective vor putea fi semnate în format fizic pe hârtie, dar și online pe un website special care va fi elaborat de Parlament. Semnătura se va considera valabilă dacă aceasta va conține numele, prenumele, codul personal și domiciliul semnatarului. „Fiecare inițiativă va avea 60 zile la dispoziție pentru a acumula 10.000 de semnături, iar în momentul în care pragul va fi atins, aceasta va fi supusă audierilor publice de către comisia de specialitate, apoi înaintată Biroului Permanent al Parlamentului pentru a fi inclusă în ordinea de zi a Plenului”, a declarat Radu Marian în cadrul conferinței de presă.

Nu toate inițiativele civice vor fi acceptate – petițiile care propun acțiuni ce nu intră în prevederile Parlamentului, petițiile defăimătoare, calomnioase, cele care atentează la drepturile și libertățile unui anumit grup de persoane sau minorități, vor fi respinse.

„Suntem siguri că cetățenii vor saluta această inițiativă și sperăm că în special tinerii o vor utiliza des pentru a se implica mai mult în treburile societății. Acest guvern și acest Parlament vă aparține, stimați cetățeni – așteptăm cu nerăbdare inițiativele voastre”, a declarat Dan Perciun.

Proiectul de lege a fost consultat cu mai multe instituții, printre care Agenția de Guvernare Electronică, Secretariatul Parlamentului. Proiectul a fost consultat și cu oficialii din cadrul Parlamentului Marii Britanii.