Denunțăm iresponsabilitatea guvernării față de situația creată privind tarifele la serviciile comunale!

Astăzi, societatea a fost martoră la o dovadă a iresponsabilității crase a guvernării, care a ascuns creșterea prețurilor de import la gazele naturale, pentru a nu afecta scorul electoral al Partidului Democrat. Adevărul iese la iveală acum, iar populația se poate confrunta cu o majorare subită cu peste 20% a tarifelor la gazele naturale. Această majorare, din păcate, va duce la creșterea tarifelor pentru alte servicii comunale, energia electrică, termică, dar și pentru serviciile de alimentare cu apă.

Tragem alarma și cu referire la contractul de livrare a energiei electrice care a fost semnat în aceste zile de către Gas Natural Fenosa cu întreprinderea de stat „Energocom”, care importă energie electrică din regiunea transnistreană. Acest contract va crește ponderea procurărilor din Transnistria, de la MoldGRES, de la 70% la 85%, iar asta înseamnă 20 de milioane de dolari în plus, anual, care vor merge indirect spre finanțarea regimului anticonstituţional de la Tiraspol. Din păcate, acțiunile guvernării din ultimii ani și lacunele legislative adâncesc și mai mult dependența noastră energetică față de conducerea nerecunoscută de la Tiraspol.

În acest context, reiterăm angajamentele Blocului ACUM în domeniul energetic:

  1. Asigurarea independenței și profesionalismului ANRE. Directorii ANRE vor fi selectați prin concurs public deschis, în vizorul presei, iar comisia de evaluare va include o majoritate formată din specialiști neafiliați politic, precum și observatori de la Comunitatea Energetică Europeană.
  2. Diversificarea surselor de energie, prin interconectarea rețelelor de livrare a energiei și gazului cu piața energetică europeană, iar pe termen lung – dezvoltarea surselor de energie regenerabilă; Asigurarea interconectivității infrastructurii naționale la sistemele statelor vecine, inclusiv gazoductul Iași-Ungheni și interconectarea rețelelor energetice ale Republicii Moldova și României.
  3. Asigurarea concurenței sănătoase în sectorul energetic, care ar duce la scăderea tarifelor şi la creşterea calităţii serviciilor.
  4. Stoparea acumulării datoriei către Gazprom. Cu referire la datoria malului stâng, vom renegocia contractul cu Gazprom pentru a exclude obligativitatea de livrare a gazelor naturale în regiunea transnistreană prin intermediul SA „MoldovaGaz”, precum și alte clauze abuzive, cum ar fi repartizarea veniturilor de la tranzitul de gaze sau arbitrajul la Camera de Comerţ din Moscova. În privința datoriei malului drept, vom face un control complex al întreprinderilor din sectorul gazelor naturale și termoenergetic, pentru a determina care este suma exactă a datoriilor la gaz și cum se repartizează între cele două părți. Totodată, va fi determinată valoarea fraudelor care au avut loc în sectorul energetic. Datoria malului stâng nu va mai fi atribuită consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.