Deși au rămas mai puțin de două săptămâni până a intra în anul 2020, Guvernul lui Dodon nu informează cetățenii despre situația în privința aprovizionării cu gaze naturale

Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul ACUM, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre politica obscură a Guvernului lui Dodon cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale a țării și a precizat acțiunile pe care le va întreprinde PAS pentru a informa opinia publică și a ține sub control parlamentar situația în domeniul securității energetice. Vedeți mai jos declarația fracțiunii PAS:

Deși au rămas mai puțin de două săptămâni până a intra în anul 2020, Guvernul lui Dodon nu informează cetățenii despre situația în privința aprovizionării cu gaze naturale, despre cum vor fi afectați oamenii și cum aceștia să se pregătească la nivel de gospodărie pentru a face față unei eventuale crize. Guvernul Chicu și președintele Dodon evită să facă publice documentele cheie legate de acest proces și nu le spun cetățenilor ce măsuri vor întreprinde pentru a gestiona o eventuală situație de criză.

Pentru a clarifica situația, fracțiunea PAS a făcut mai multe interpelări și a solicitat audierea Ministrului Economiei și Infrastructurii în plenul parlamentului, dar majoritatea PD-PSRM refuză să susțină audierea reprezentanților guvernului în plen.

Siguranța energetică este un subiect de interes național, de aceea Partidul Acțiune și Solidaritate este gata să se implice activ în soluționarea problemei pentru ca cetățenii să fie în siguranță

În opinia deputaților PAS, este foarte important ca cetățenii să fie informați, să știe clar care este situația și cum pot fi afectați de politica iresponsabilă a guvernului lui Dodon.

Din căile alternative, pe care poate fi soluționată problema aprovizionării cu gaze naturale,  Guvernul lui Dodon se pare că o alege pe cea mai costisitoare și netransparentă.

Astfel, ne convingem că Guvernul Chicu nu a dus până la capăt tratativele cu România și Ucraina și nu s-a asigurat că există acorduri semnate de toate cele trei părți pentru a securiza calea alternativă, identificată și elaborată de Guvernul Sandu, dar a ales să meargă pe altă cale pentru care a contractat un împrumut de 50 de milioane de la BERD. Acest împrumut este propus spre ratificare în mare grabă  fără a se face publice documentele.

Deputații PAS atrag atenția asupra unor aspecte esențiale ale acestei decizii despre care Guvernul Chicu nu a informat opinia publică:

  1. Dacă avem vreun acord cu partea ucraineană și care e prețul de achiziție. De ce se ascunde de cetățeni prețul de achiziție negociat de Guvern?
  2. Dacă va urma o creștere a prețului pentru consumatori. Indiferent dacă va urma o astfel de scumpire, noi toți, ca societate, vom achita mai scump gazul pentru că împrumutul e contractat de Guvern, respectiv va fi întors din banii cetățenilor.
  3. Un aspect deosebit de grav – în ce condiții a fost contractat creditul de la BERD. Cetățenii trebuie să cunoască toate detaliile acestui acord.
  4. Pe câte zile ne vor ajunge cele 50 de milioane împrumutate și ce vom face după ce această sumă se topește. De unde va lua Guvernul bani pentru gaz mai scump achiziționat prin această metodă?

Într-o democrație, Guvernul nu are dreptul să cheltuie bani publici fără a da seama în fața cetățenilor. Într-o democrație, Guvernul nu ratifică acorduri fără a face public conținutul lor. Într-o democrație, dle Dodon, Guvernul nu ascunde de oameni informații esențiale referitor la securitatea energetică a țării

Pentru că Guvernul Chicu și președintele Dodon își demonstrează incapacitatea de a gestiona situația creată și de a informa societatea despre deciziile luate, Partidul Acțiune și Solidaritate va întreprinde următoarele acțiuni:

  1. Vom continua să punem presiune pe Guvernul Chicu să ne spună adevărul. Vom face solicitări și interpelări, vom chema miniștrii la raport și vom face apeluri publice ca informația de interes major referitor la securitatea energetică să fie făcută publică. Altfel, aceștia își asumă responsabilitatea pentru lipsa de transparență și pentru decizii ineficiente.
  2. Vom comunica cu autoritățile din România și Ucraina pentru a ne asigura că ambele țări vor avea o atitudine constructivă în rezolvarea problemei asigurării cetățenilor Moldovei cu gaze naturale.
  3. Ne vom folosi de dreptul la control parlamentar pentru a verifica stocurile de rezerve de păcură și cărbuni la centralele termo-electrice și în rezerva de stat pentru a ne asigura că în cazul celui mai rău scenariu există aceste rezerve.
  4. Ne asumăm sarcina ca pe fonul secretomaniei și pasivității Guvernului să informăm opinia publică și să fim în totalitate deschiși și transparenți pe această situație de interes major pentru fiecare familie din Moldova.

Noi insistăm ca bunul simț și responsabilitatea să prevaleze și că Guvernul să înceapă o comunicare sinceră și deschisă cu cetățenii. Noi sperăm că Moldova va putea evita cel mai prost scenariu și că nu vom fi nevoiți să achităm sume enorme pentru gaze naturale achiziționate într-un mod iresponsabil – pe ascuns, din credit și la preț necunoscut.