Partidul Acțiune și Solidaritate califică decizia CEC drept încercare de discreditare a partidului

Partidul Acțiune și Solidaritate a luat act de hotărârea de astăzi a Comisiei Electorale Centrale, prin care PAS a fost somat să întoarcă la buget 76 mii de lei. Calificăm această deciziei ca fiind o încercare de discreditare a PAS, or partidul a plătit deja o bună parte din această datorie și, totodată, s-a arătat dispus să întoarcă eșalonat toată suma. Însuși CEC a recunoscut că până în prezent PAS a făcut 8 plăți, adică a dovedit buna sa credință, fapt care excludea necesitatea adoptării unei somații în vederea obligării PAS de a achita suma restantă.

Reamintim că cele 100 de mii de lei pe care PAS i-a acceptat în campania prezidențială și pe care acum trebuie să-i verse în buget provin dintr-o donație transparentă efectuată de o companie cu capital străin. La momentul acceptării acelei donații, nu cunoșteam despre faptul că compania donatoare este cu capital străin.

Această decizie dovedește și faptul că organul electoral suprem aplică deliberat standarde duble. În acest context, amintim faptul că CEC a refuzat să someze Partidul Democrat să întoarcă la buget peste 47 milioane de lei, după ce democrații au încălcat Regulamentul aprobat de CEC și au acceptat donații în numerar peste plafoanele maxime stabilite.

Partidul Acțiune și Solidaritate este unica formațiune politică care urmează un model democratic de finanțare, prin sume mici donate de la mulți cetățeni și unicul partid care publică rapoarte lunare de cheltuieli și venituri. De asemenea, PAS este primul partid din istoria Republicii Moldova care a lansat o pagină de donații online. Cei care doresc să facă o donație pentru PAS, o pot face online pe www.unpaspentru.md/donate sau în numerar, la sediu pe strada Mateevici 31.