Activitatea deputaților din Fracțiunea PAS

După formarea majorității parlamentare și a noului Guvern condus de Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate este reprezentat în Parlament de 12 deputați, membri ai Fracțiunii Parlamentare PAS, Blocul ACUM. 

Fracțiunea parlamentară PAS, Blocul ACUM și-a desemnat candidații în următoarele poziții: 

Mihai Popșoi – Vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova;

Igor Grosu – Președinte al Fracțiunii PAS, Blocul ACUM; 

Dan Perciun – vicepreședinte al fracțiunii;

Radu Marian – secretar al fracțiunii. 

 

Conform structurii forului legislativ, fiecare deputat își desfășoară activitatea legislativă în cadrul Comisiilor Parlamentare Permanente:

Comisia juridică, numiri şi imunităţi – Sergiu Litvinenco, președinte; 

Comisia administrație publică – Veronica Roșca; Petru Frunză;

Comisia agricultură şi industrie alimentară – Vladimir Bolea, vicepreședinte;

Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media – Carp Lilian, vicepreședinte;

Comisia de control al finanțelor publice – Radu Marian, secretar;

Comisia economie, buget şi finanţe – Alaiba Dumitru, vicepreședinte;

Comisia drepturile omului şi relaţii interetnice – Doina Gherman, președinte;

Comisia politică externă şi integrare europeană – Popșoi Mihail;

Comisia protecţie socială, sănătate şi familie – Perciun Dan;

Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică – Grosu Igor, vicepreședinte; Oazu Nantoi – secretar.

Cele mai importante 10 inițiative legislative ale deputaților din fracțiunea PAS adoptate până acum în Parlament

Legi:

  1.     Parlamentul a votat în două lecturi modificarea legii Procuraturii care prevede că procurorul general interimar se propune de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și se numește de Președintele Republicii Moldova.
  2.     Parlamentul a votat interzicerea duty-free-urilor în zona transnistreană — magazine prin care trece contrabandă în valoare miliarde de lei, în special țigări.
  3.     S-a votat în a doua lectură extinderea până la 1 iulie 2020 a obligativității instituțiilor de stat să folosească doar facturile fiscale electronice.
  4.     S-a votat cu unanimitate de voturi în prima lectură proiectul de lege ce va impune aceleași restricții la promovarea produsele de tutun încălzit (eg. IQOS, Glo) și aceleași accize ca și în cazul țigărilor obișnute.
  5.     S-a votat în două lecturi modificări la lege care reîntorc accesul brokerilor de asigurări la comercializarea polițelor RCA și Carte Verde.
  6.     S-a votat în prima lectură prelungirea activității în bază de patentă de întreprinzător pe 31 decembrie 2022 — adică permiterea activității economice fără a avea mașină de casă și control contabil pentru cei cu rulaje de mai puțin de 200.000 lei anual.
  7.     Parlamentul a votat în lectură finală legea care prevede resubordonarea Agenției Proprietate Publică (APP) de la Guvern către Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI). Logică modificării este foarte simplă – alinierea la standardele de bună guvernare ale UE, dar și legislația noastră, care prevăd delimitarea funcțiilor de elaborare a politicilor (apanajul ministerelor de linie; în cazul nostru – MEI) de cele de implementare (apanajul agențiilor implementatoare; în cazul nostru – APP).
  8.     Parlamentul a votat în lectură finală legea care prevede transformarea funcțiilor publice de secretar general al Guvernului, secretar de stat, șef și șef adjunct al oficiului teritorial al Cancelariei de Stat în demnități publice. Prin aceeași lege, a fost instituită si o nouă funcție publică – secretar general al ministerului.

Hotărâri:

  1.     Parlamentul a adoptat Hotărârea cu privire la constatarea neîntrunirii condițiilor de numire în funcția de Procuror General a lui Eduard Harunjen prin care:
  2. Parlamentul a adoptat o hotărâre prin care recomandă CNA și Procuraturii Anticorupție să sechestreze bunurile infracționale de la cei implicați în frauda bancară și să înainteze acțiuni care să ducă la recuperarea banilor.