Președintele PAS, Maia Sandu, a transmis o scrisoare instituțiilor europene, în care atenționează asupra riscului fraudării alegerilor și deteriorării ireversibile a democrației din Moldova și solicită sprijinul UE pentru a asigura desfășurarea unor alegeri libere și corecte. Puteți citi scrisoarea originală aici.

1 mai, 2018

Antonio Tajani, Președintele Parlamentului European

Donald Tusk, Preșdintele Consiliului European

Jean-Claude Juncker, Președintele Comisiei Europene

Joseph Daul, Președintele Partidului Popular European

 

Stimate domnule Președinte Tajani,

Stimate domnule Președinte Tusk,

Stimate domnule Președinte Juncker,

Stimate domnule Președinte Daul,

În aceste zile, cetățenii Republicii Moldova luptă pentru salvarea puținei democrații pe care au reușit s-o construiască de-a lungul ultimilor 27 de ani. Situația din țară s-a deteriorat brusc, după ce Partidul Democrat, care a obținut doar 15% la ultimele alegeri parlamentare, a încropit, prin coruție și șantaj, o majoritate parlamentară și a capturat toate instituțiile statului. Puterea actuală are toate caracteristice unui regim autoritar – suprimă presa independentă, hărțuiește societatea civilă și activiștii opoziției, amenință oamenii de afaceri și funcționarii publici care nu se supun Partidului „Democrat”.

Vom avea alegeri parlamentare în Moldova la sfârșitul acestui an. Alegerile libere și corecte reprezintă premisa oricărei societăți democratice. Aceste alegeri sunt percepute de mulți oameni drept ultima șansă de a împiedica țara să fie transformată într-o dictatură totală. Totuși, toate normele democratice esențiale au fost deja încălcate, presa este monopolizată, partidele de opoziție și activiștii sunt hărțuiți neîncetat atât la nivel național, cât și la nivel local. Deoarece are un sprijin popular slab, regimul actual a schimbat sistemul electoral, în ciuda recomandărilor organizațiilor internaționale, cu un singur scop – de a rămâne la putere împotriva voinței poporului. În aceste condiții, este evident că alegerile viitoare nu vor fi nici libere, nici corecte și nu vor respecta principiile democratice europene.

Pe lângă faptele menționate, o problemă fundamentală pentru noi este finanțarea netransparentă și ilegală a partidelor politice. Noi credem cu tărie că fenomenul corupției în administrația publică pornește de la corupția în politică. În pofida faptului că Moldova este cea mai săracă țară din Europa, unele partide politice cheltuie sume enorme de bani pentru a se promova și a cumpăra voturi și, în majoritatea cazurilor, folosesc bani murdari sau fonduri publice furate. Partidele aflate la putere – Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor – au încălcat în mod repetat normele legale cu privire la finanțarea partidelor, în timp ce instituțiile responsabile au mușamalizat aceste abuzuri.

Prin controlul exercitat asupra instituțiilor publice și a întreprinderilor de stat, Partidul Democrat a colectat milioane de euro în numerar pentru a-și finanța activitățile. Atunci când am avertizat Comisia Electorală Centrală cu privire la faptul că PD a depășit limita stabilită pentru colectarea donațiilor în numerar, partidul de la putere a reușit să obțină o hotărâre judecătorească care a eliminat pragul pentru donații cash. Astăzi, o persoană poate aduce saci de bani la un partid politic, făcând imposibilă urmărirea originii acestor fonduri. În plus, potrivit rapoartelor financiare ale partidelor, majoritatea donatorilor partidului de la putere lucrează în instituții publice și donează mai mulți bani decât câștigă. Presa a făcut publică recent o înregistrare de la o întâlnire a Partidului Democrat la care oamenii erau rugați să semneze pentru donații pe care nu le-au făcut, fapt care demonstrează că partidul este finanțat altfel decât este raportat oficial. În același mod, Partidul Socialiștilor, sprijinit de Președintele țării, a utilizat bani proveniți din exterior, inclusiv din zone offshore, chiar dacă legea interzice acest lucru. Toate solicitările noastre ca instituțiile responsabile să investigheze și să oprească aceste fărădelegi au rămas fără răspuns.

Un caz cu adevărat scandalos este cel al Partidului Șor, al cărui președinte a fost identificat drept principala persoană care a implementat frauda bancară scandaloasă în sumă de 12% din PIB. Chiar dacă acesta a fost deferit justiției, hoțul este încă în libertate și i se permite să cheltuie banii furați de la stat după cum dorește, inclusiv pentru a-și construi un partid politic și a corupe alegătorii săraci, oferindu-le alimente la prețuri mai mici decât cele de piață. Fondurile furate de la stat prin scheme de corupție și achiziții deficiente, precum și cele provenite din scheme de spălare a banilor sunt folosite de președinții acestor trei partide politice pentru a-și finanța așa-numitele fundații caritabile și a cumpăra voturile oamenilor aduși în sărăcie de aceleași partide.

În același timp, autoritățile încearcă să facă existența imposibilă pentru partidele politice care supraviețuiesc pe bază de contribuții legale și transparente. Partidul Acțiune și Solidaritate este unicul partid politic din țara noastră care solicită donații de la oameni. Totuși, în acest an și în anul precedent, nu a existat nicio companie care ar fi îndrăznit să facă donații la partid, deoarece ar fi fost imediat persecutată de agențiile de control ale statului. În mod similar, funcționarii publici și-ar risca locul de muncă, dacă ar face contribuții la un partid de opoziție. Diasporei moldovenești, care reprezintă un mare susținător al partidului nostru și care nu poate fi controlată de autorități, nu îi este permis să facă nici cele mai mici contribuții financiare la partidele politice, în ciuda faptului că Comisia de la Veneția le-a sugerat autorităților, în diverse rapoarte, că interdicția respectivă trebuie eliminată. În calitate de al doilea cel mai sprijinit partid din țară, potrivit tuturor sondajelor, ne aflăm în situația de a finanța activitățile de partid din contribuții mici oferite de pensionari, singura categorie de oameni care nu poate fi hărțuită de autorități, dar care, de asemenea, este foarte sărăcită, noi, în același timp, aflându-ne în competiție cu partide politice care cheltuie milioane de euro furate de la stat.

Pe lângă acestea, Parlamentul a modificat recent legislația, complicând și mai tare situația partidelor finanțate din contribuții mici de la cetățeni. Noul amendament interzice partidelor să colecteze donații la partid în perioada campaniei electorale și să utilizeze pentru finanțarea campaniei electorale banii colectați anterior pe contul partidului, stipulând că donațiile trebuie să fie colectate doar în perioada campaniei pe un cont special, deschis doar cu acest scop. Din cauza faptului că noi nu ne bazăm pe donații mari, avem nevoie să putem colecta contribuții financiare de-a lungul unei perioade mai mari, încă dinaintea campaniei electorale. Acest amendament are scopul de a ne lipsi de puținii bani pe care îi putem strânge pentru a finanța campania parlamentară. În așa mod, nu se asigură un câmp de bătălie politică egală pentru asigurarea unor alegeri democratice.

Uniunea Europeană este partenerul nostru principal în ce privește apărarea valorilor democratice. Solicităm ajutorul UE, deoarece instituțiile publice din Moldova refuză să ia în considerație cerința noastră de a opri abuzurile. Toate aceste instituții sunt subordonate unor persoane corupte aflate la putere și nu poartă responsabilitate în fața cetățenilor. Guvernul de la Chișinău face totul pentru a determina imposibilitatea implicării în politică a oamenilor onești. Avem nevoie de sprijinul UE pentru a determina autoritățile să adopte măsuri de îmbunătățire a situației existente, printre care: 1) să fie permise donații la partidele politice din partea cetățenilor moldoveni aflați peste hotare la muncă; 2) să fie limitate donațiile în numerar la sume rezonabile; 3) CEC și alte instituții publice să fie impuse să verifice rapoartele financiare ale partidelor politice; 4) să fie interzisă finanțarea indirectă a partidelor prin intermediul organizațiilor de caritate controlate de politicieni; 5) să fie revizuite amendamentele recente, care au înrăutățit situația partidelor cu finanțare redusă.

Înțelegem că democrația este în pericol în multe locuri din lume și că Moldova nu este unica regiune în care oamenii luptă pentru drepturile și libertatea lor. Totuși, în Moldova este o situație de urgență – oamenii își părăsesc țara într-un ritm incredibil. Țara noastră este printre primele în lume după rata de depopulare. Faptul că oamenii fug din țara lor este cel mai elocvent indicator al proastei guvernări. Cetățenii Republicii Moldova nu cred că pot avea un viitor în propria țară. Anume oamenii deschiși la minte, bine pregătiți, cei care doresc să trăiască într-o societate liberă și să aibă posibilitatea de a-și câștiga existența în mod onest, anume aceștia părăsesc țara. Încă mai putem salva democrația în Moldova, cu condiția ca alegerile următoare să fie libere și corecte. UE ar putea juca un rol important în asigurarea acestui lucru.

Cu respect,

Maia Sandu