Ieri, 30 octombrie 2018, Maia Sandu, Președinta PAS, și Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Permanent Național, au susținut o conferință de presă la subiectul riscului iminent al blocării activității partidului chiar în ajunul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

Odată cu adoptarea sistemului electoral mixt, la propunerea deputatului Angel Agache, Codul electoral a fost completat cu art.43 alin.(7) potrivit căruia ”în perioada electorală, partidele politice au dreptul să accepte donații doar direct pe contul „Fond electoral”.
Întrucât perioada electorală începe la 1 decembrie 2018, rezultă că, de la această dată, un partid care intenționează să participe la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 nu mai poate accepta donații pe contul său, ci doar pe contul „Fond electoral”.
Cu toate acestea, contul „Fond electoral” poate fi deschis doar după înregistrarea partidului în calitate de concurent electoral. Depunerea actelor pentru înregistrare la CEC se poate face cel mai devreme la 26 decembrie 2018; dacă luăm în calcul că CEC-ul are la dispoziție 7 zile pentru înregistrarea partidului în calitate de concurent electoral, atunci contul ”Fond electoral” poate fi deschis în jurul datei de 1 ianuarie 2019.
Prin urmare, rezultă că activitatea financiară a unui partid se blochează de facto timp de o lună de zile – între 1 decembrie și 1 ianuarie. Drept consecință, în această perioadă, partidul nu ar putea să desfășoare campanii de informare a populației, să achite sedii, să se deplaseze în satele și orașele țării pentru discuții cu cetățenii etc., ceea ce, cu siguranță, se va răsfrânge negativ atât asupra caracterului democratic al alegerilor, cât și asupra corectitudinii scrutinului electoral.
Pentru soluționarea acestei probleme, PAS a expediat scrisori Comisiei Electorale Centrale și Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR).
Puteți urmări conferința de presă pe privesc.eu.