traducere

Războiul hibrid împotriva opoziției proeuropene din Moldova!

Un material video trucat devine viral înaintea alegerilor din Moldova! Acest video trucat a fost vizionat de peste jumătate de milion de ori înaintea alegerilor locale din Chișinău.

Pe data de 20 mai, Moldova va organiza alegeri locale în capitala țării, Chișinău, după demisia primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă, care a renunțat la funcție în semn de protest față de actuala guvernare din Republica Moldova.

Înaintea alegerilor, observatorii procesului politic din Moldova au remarcat o creștere a dezinformării prin intermediul rețelelor sociale. Un exemplu extrem de dăunător este un video trucat, postat de o sursă media nou-creată „ȘtiriPeSpuse” la începutul săptămânii trecute.

La data de 7 mai, o platformă online, înregistrată în februarie 2018, numită Știri pe Spuse, a postat pe pagina sa de Facebook ceea ce părea a fi un segment de știri în arabă de la canalul Al-Jazeera. Segmentul video a pretins că Andrei Nastase – candidatul la primăria Chișinău și liderul unui partid proeuropean (PPDA), a propus să dea în chirie orașul Chișinău pentru 50 de ani prințului din Abu Dhabi.

Videoclipul în limba arabă a inclus și subtitrări în limba română. Cu toate acestea, s-a descoperit că traducerea în limba română a fost complet trucată și că nu corespunde monologului original al jurnalistului în limba arabă.

În timp ce monologul inițial în limba arabă s-a concentrat pe relația tensionată dintre Emiratele Arabe Unite și Yemen și apoi a pus în discuție tema conductelor de agent termic în Chișinău, subtitrările în româna au relatat o poveste total diferită. Potrivit subtitrărilor, candidatul la primărie, Andrei Năstase, a propus oferirea în chirie a orașului Chișinău către Emiratele Arabe Unite pentru 50 de ani, ceea ce nu este adevărat. Discrepanța evidentă dintre cele două texte a arătat că aceasta nu era o simplă greșeală de traducere, ci o încercare intenționată de a răspândi o poveste falsă despre un candidat la funcția de primar. Acest lucru se încadrează, în mod clar, în ceea ce Institutul de Cercetări de Criminalistică Digitală din cadrul Consiliului Atlantic din Washington (DFRLab) definește ca dezinformare sau răspândirea deliberată a informațiilor false.

De fapt, videoclipul însuși a fost editat și manipulat. @DFRLab a comparat videoclipul distribuit de ȘtiriPeSpuse și videoclipul original Al Jazeera și a constatat că ȘtiriPeSpuse a tăiat și editat videoclipul original pentru a crea impresia falsă că un candidat la primărie urma să dea în chirie Chișinăul Emiratelor Arabe Unite.

Două lucruri sunt necesare pentru a expune și explica dezinformarea sau “știrile false”:

  1. Dovada că afirmațiile făcute sunt false.
  2. Dovada că falsificarea s-a făcut intenționat.

Ambele sunt evidente în acest caz.

S-a constatat că una dintre imaginile de pe ecranul studioului a fost înlocuită cu o imagine a orașului Chișinău pentru a crea iluzia că jurnaliștii vorbesc într-adevăr despre Moldova, când, de fapt, segmentul de știri acoperă tensiunile geopolitice dintre Emiratele Arabe Unite și Yemen.

Răspândirea știrii false

Acel video trucat a fost vizionat de peste 303.000 de ori doar pe Facebook.

Acel video a fost, de asemenea, foarte popular pe site-ul OK.ru, o rețea socială rusească populară printre vorbitorii de limbă rusă. Pe OK.ru acest video a fost vizionat de peste 248.590 de ori.

În afară de Facebook și OK.ru, video cu pricina a fost încărcat și pe YouTube, unde a fost vizionat încă peste 1.300 de ori.

În total, videoclipul a fost vizionat online de mai mult de o jumătate de milion de ori, înaintea alegerilor din Chișinău, unde locuiesc 685.900 de cetățeni, ceea ce înseamnă că majoritatea alegătorilor de la Chișinău au văzut probabil acel video care circulă pe diferite rețele de socializare.

Sursă

Sursa video-ului trucat pare să fie noul site, Știri pe Spuse. Potrivit datelor de înregistrare, site-ul a fost înregistrat pe 9 februarie 2018 (cu o doar cîteva zile înainte de anunțarea demisiei lui Chirtoacă și Usatîi). Nu este clar cine coordonează site-ul sau pagina de pe Facebook, deoarece Stiri pe Spuse nu are jurnaliști, editori sau contribuitori declarați. Numărul de telefon afișat la secțiunea “Despre” pe pagina de Facebook nu a fost disponibil.

Concluzie

Popularitatea acestui video trucat demonstrează cât de repede se poate răspândi un conținut falsificat senzaționalist prin rețelele sociale înainte de alegeri. A fost demn de remarcat faptul că videoclipul fals a fost vizionat de mai mult de o jumătate de milion de ori pe mai multe platforme, însă un articol care a dezvăluit acest fake news publicat de StopFals.md a fost citit doar de 900 de persoane în momentul în care a fost scris articolul de față. Acest lucru arată că, odată ce o știre falsă câștigă teren în spațiul digital, se pot face foarte puține pentru a diminua răspândirea sau a anula impactul acesteia.

Nu este prima dată când subtitrările transmise sub formă de transcriere sunt utilizate pentru a răspândi dezinformare. În martie 2018, @DFRLab a scris despre un video cu subtitrări false care se răspândea în spațiul informațional ucrainean. Videoclipul suspect pretindea că ministrul apărării al Lituaniei, Raimundas Karoblis, ar recunoaște anexarea ilegală a Crimeeii la Federația Rusă.

Ambele exemple servesc drept o reamintire cetățenilor de a rămâne vigilenți și sceptici atunci când consumă informații online din surse noi sau neconfirmate. Doar acest lucru poate produce ceea ce specialiștii numesc – rezistență digitală în societate.

Donara Barojan este asociată la Institutul de Cercetări de Criminalistică Digitală din cadrul Consiliului Atlantic din Washington (@DFRLab).

Vedeți aici sursa originală.