5 iunie 2018

Prin mixtul cu un singur tur, Plahotniuc cedează țara Kremlinului!

În cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, 5 iunie 2018, Maia Sandu, Președinta PAS, și Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Permanent Național al partidului, au vorbit despre riscurile pe care le implică sistemul electoral mixt într-un singur tur (votat de PD și PSRM în iulie 2017) pentru procesul democratic din Republica Moldova.

Luând ca bază rezultatele alegerilor primarului general al municipiului Chișinău din 20 mai și 3 iunie curent și extrapolând, printr-un exercițiu de simulare, aceste rezultate la nivelul celor 11 circumscripții uninominale constituite în capitală, se poate deduce că acest sistem electoral este nereprezentativ, or mandatele câștigate de partidele politice vor fi în disonanță totală cu voturile oferite de cetățeni.

Astfel, partidele proeuropene (prin candidatul acestora – Andrei Năstase) au obținut 32% de voturi în primul tur și 52% în turul II. Însă dacă raportăm rezultatele la nivelul celor 11 circumscripții uninominale, partidele pro-democrație ar obține doar 2 mandate de parlamentari, adică 18%. De cealaltă parte, cu toate că PSRM (reprezentantul acestuia) a luat doar 40% în turul I și 47% în turul II, această formațiune ar obține 9 mandate de deputați, adică 82%.

La nivelul orașului Chișinău (fără suburbii), partidele proeuropene, pe baza aceluiași exercițiu, nu ar câștiga niciun mandat de parlamentar, toate 9 fiind adjudecate de către PSRM, fapt care este contrar opțiunii alegătorilor.

Lipsa reprezentativității sistemului electoral într-un singur tur avantajează PSRM-ul, or acest partid, potrivit proiectării rezultatelor alegerilor din municipiul Chișinău la cele 11 circumscripții, și-ar dubla numărul de mandate raportat la numărul de voturi obținute (40% și, respectiv, 47% de voturi ar echivala cu 9 mandate, adică 82%). Pe de altă parte, sistemul electoral votat de PD și PSRM dezavantajează partidele proeuropene, or numărul de mandate pe care le-ar câștiga acestea, conform aceluiași exercițiu, ar fi de 2 ori mai mic în raport cu numărul de voturi obținute (32% și, respectiv, 52% de voturi ar echivala în sistemul mixt cu 2 mandate, adică 18%).

Partidul Acțiune și Solidaritate a solicitat abrogarea sistemului electoral mixt ca fiind nedemocratic și nereprezentantiv. Totodată, PAS va informa partenerii internaționali despre faptul că, prin acest sistem electoral, există riscul iminent de venire la putere după alegerile parlamentare a partidului pro-Kremlin PSRM contrar voinței majorității cetățenilor Republicii Moldova.

În acest grafic puteți vedea raportarea rezultatelor din alegerile locale din Chișinău pe cele 9 circumscripții din oraș.

Conferința de presă poate fi urmărită pe privesc.eu.

sursă poză: privesc.eu