Politica făcută bine este unica șansă de salvare a Republicii Moldova

De ce Moldova nu progresează? Suntem noi oare, moldovenii, mai puțin inteligenți sau mai puțin capabili decât, să zicem, germanii, americanii sau elvețienii? Cu siguranță nu. Suntem oameni la fel ca și ei, avem același ADN, minți, trăiri și dorințe de a trăi bine. Ceea ce ne diferențiază radical este mediul în care trăim.

Vorbind de mediu – în țările civilizate, aproape toți respectă legile și regulile impuse. Guvernul oferă servicii în mod egal pentru toți și nu favorizează un grup sau altul – cu alte cuvinte, există instituții pluraliste. Asta e valabil în orice domeniu de activitate, fie în business, unde afacerile operează după reguli egale și respectă legile la rândul lor, fie în sfera socială, fie în cea guvernamentală, unde activează cetățeni din toate arealurile societății, indiferent de etnia, naționalitatea sau viziunile lor politice. Anume pentru că regulile se respectă și guvernul nu favorizează un grup sau altul, oamenii sunt mult mai motivați să lucreze pentru propriul lor succes, pentru propria bunăstare și în plus, sunt dispuși să plătească impozitele, pe care guvernul le folosește pentru a oferi servicii mai bune.

În Moldova, în schimb, mediul este altfel – corupția este înrădăcinată la toate nivelurile societății, în special la nivelul statului. Justiția se aplică inegal – cei loiali sistemului, deși comit infracțiuni și fraude și fură din banii publici, sunt scutiți de pedeapsă. Când cei de sus nu respectă legea, cetățenii își pierd încrederea în stat și nu mai există acel crez că ei pot reuși cu propriile forțe,  nu mai există acea dorință de a-și crește o familie acasă, de a se dedica jobului pe deplin, de a deschide o afacere și de a crea locuri de muncă pentru comunitate. Pentru că nu există încredere în stat, taxele nu se plătesc, iar fără taxe, statul nu mai poate asigura justiție onestă, nu mai poate asigura respectarea legilor de către toți (pentru că el însuși este corupt), nu mai poate proteja cetățenii mai vulnerabili. Fără bani, statul nu poate să făurească o educație care să educe copii noștri să devină viitori buni antreprenori, profesori, ingineri, arhitecți, economiști sau judecători. Iar dacă cei de sus nu respectă legea, de ce ar avea motive să o facă cetățenii?

Și iată acest ciclu vicios de corupție la toate nivelurile, această batjocură față de lege, această lipsă de încredere a cetățeanului față de stat, care a continuat de la independență încoace, duce la sărăcie, lipsă de locuri de muncă și oportunități. Mai rău, acest mediu creat de stat, dar și tranziția nefastă de la socialism la capitalism în anii ’90 (care a avut loc fără existența unor instituții inclusive) ne fac să fim, ca cetățeni, mai toleranți față de corupție, mai răi cu ceilalți, mai nerespectuoși cu propriii noștri conaționali – asta se vede bine dacă observăm cum merg șoferii pe străzi sau dacă ne gândim la oamenii care se plâng că au fost înșelați la magazin sau la piață.

Drept rezultat, avem această mâhnire colectivă a oamenilor, care cred că „Moldova nu se va schimba niciodată„ că „așa suntem noi”, că „pe moldoveni nu-i schimbi”. Eu nu sunt de acord. Eu, cu naivitatea mea (naivitate rațională), cred cu siguranță că schimbarea în bine e posibilă în orice țară, inclusiv în Moldova, dacă conștientizăm problema fundamentală și dacă știm cu ce trebuie să începem. Cred și simt că PAS știe cu ce trebuie să începem.

Anume pentru asta sunt în PAS, ca să ajut să începem această schimbare. Eu m-am săturat să tot aud că politica este murdară, coruptă, perfidă, mafiotă. Deși acesta este un adevăr în Moldova de astăzi, eu cred în politica făcută bine. Politica făcută corect este cel mai rapid și eficient mod de a schimba în bine viața a milioane de oameni. Și nu cred că a existat vreodată în Moldova un partid mai potrivit ca PAS care să poate să înceapă o nouă etapă a „politicii făcută bine”.

Am venit în PAS pentru că am văzut aici oameni capabili, onești, curajoși, care gândesc altfel. Anume de astfel de oameni e nevoie pentru a începe această schimbare. Am venit în PAS pentru că e un partid cu un real angajament de finanțare democratică, în care partidul nu este finanțat de un oligarh, ci prin mici donații colective de la mii de oameni. Doar având în spate încrederea, dar și presiunea colectivă a miilor de donatori, acest partid va fi cu adevărat democratic și competent.

Primul /pas/ al acestui partid, odată ajuns la guvernare, va fi, desigur, declararea unui Război Total împotriva corupției mari și împotriva celor care stau în vârfurile piramidelor politice și oligarhice. Acest /pas/ presupune aplicarea justiției în mod egal pentru toți. Doar atunci când va exista sentimentul justiției, oamenii se vor simți împuterniciți să-și creeze singuri oportunități pentru ei însiși. Pentru că ei vor ști că există instituții de stat care îi vor proteja.

Scriu aceste rânduri ca să vă îndemn să duceți mai departe mesajul că Moldova poate fi schimbată. Vă îndemn să duceți acest mesaj  în casele voastre, la prietenii voștri, la rudele voastre, la serviciu – vreau să le spuneți oamenilor că Moldova poate fi schimbată. Mergeți în lume și afirmați-vă ca agenți ai schimbării!

Vreau să vă îndemn să fiți activi în promovarea valorilor acestui partid – integritate, onestitate și respect pentru lege și să fiți activi în promovarea angajamentelor noastre– lupta împotriva corupției și oportunități egale pentru toți. Vă îndemn să faceți asta nu de dragul partidului, și nu neapărat de dragul țării, care nu v-a oferit tare multe, ci pentru voi înșivă, pentru dreptul vostru de a avea o viață mai bună, aici, acasă! Pentru că sunt sigur că dacă noi o să înfăptuim ceea ce ne-am propus, viața tuturor oamenilor (cu excepția corupților și oligarhilor) va fi mai bună.

Haideți să demonstrăm împreună că politica poate fi bună, onestă și benefică pentru toți: pentru noi – cetățenii Republicii Moldova!

 

Radu Marian