Comunicat de presă, 29 martie 2018

PAS și Platforma DA și-au unit forțele pentru a construi împreună o țară a dreptății, democrației și bunăstării

Pe 29 martie 2018, Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr au semnat o Declarație comună prin care ambele partide își asumă aducerea Republicii Moldova pe făgașul normalității, democrației și bunăstării, prin crearea și consolidarea unei temelii solide a forțelor sănătoase din societate.

„Partidul Acțiune și Solidaritate s-a ghidat, de fiecare dată, în deciziile pe care le-a luat de aspirațiile oamenilor – ca Republica Moldova să devină un loc al bunăstării, libertății și dreptății și de a ajunge acolo printr-o politică făcută curat, cu sinceritate și bun-simț.”, a declarat Maia Sandu, Președinta PAS în cadrul conferinței de presă.

Alegerile parlamentare reprezintă un moment decisiv pentru parcursul țării noastre și o șansă reală de a demola sistemul putred și corupt menținut de Plahotniuc și Dodon, iar câștigarea acestor alegeri se poate face doar prin unitate și solidarizare a tuturor oamenilor de bună credință, cu valori europene, care cred în democrație.

În spiritul consolidării unui front puternic și unit pentru alegerile parlamentare, Partidul Acțiune și Solidaritate se angajează să susțină candidatul Platformei DA la alegerile anticipate de Primar General al municipiului Chișinău. Partidul Acțiune și Solidaritate a pus întotdeauna interesele naționale mai presus decât interesele de partid și va acționa în continuare pornind de la acest principiu fundamental.

Totodată, PAS și Platforma DA se angajează să demareze imediat procesul de creare a unei echipe puternice pentru alegerile parlamentare, din oameni valoroși și integri, în baza unor criterii specifice de evaluare a meritocrației și integrității agreate astăzi de ambele părți, fără algoritme politice și cu discriminare pozitivă pentru femei și tineri.

Toți candidații pentru crearea listei electorale vor fi selectați în baza unui mecanism de verificare și evaluare, care cuprinde următoarele etape:

  • preselecția internă și identificarea potențialilor candidați din societatea civilă;
  • verificarea integrității candidaților pe modelul inițiativei civice „Pentru un Parlament curat”, în baza investigațiilor jurnalistice și a unui test psihologic, de către Comisia de Integritate, formată din persoane neafiliate politic;
  • analiza meritocrației de către Comisia de Meritocrație, în baza criteriilor de evaluare și ponderii acestora.

Ca urmare a acestui proces, cei 55 de candidați selectați în lista Blocului vor fi persoanele care au fost aprobate de Comisia de Integritate și au obținut cele mai mari punctaje în procesul de evaluare.

Aici puteți vedea un Infografic care detaliază aceste etape de selectare a candidaților.

De asemenea, PAS și Platforma DA se angajează să asigure transparență financiară deplină, prin publicarea lunară a veniturilor și cheltuielilor fiecărui partid, precum și prin prezentarea reciprocă a listei donatorilor din luna precedentă.

Datoria noastră față de oameni și țară primează în fața oricăror interese de partid. Trebuie să aducem în jurul nostru toți oamenii de bună credință, toți oamenii nemulțumiți de starea actuală de lucruri, iar ei sunt foarte mulți, și toți oamenii care cred că noi, cei din Republica Moldova, trebuie să trăim mai bine. Angajamentele asumate astăzi de ambele partide semnatare constituie temelia blocului format pentru alegerile parlamentare și reprezintă o mare responsabilitate pentru membrii ambelor echipe. Separat, șansele sunt mereu mai mici, împreună, uniți, suntem mult mai puternici. E timpul să acționăm solidar, așa încât, în curând, această țară să fie guvernată în interesul oamenilor, o țară în care legea să funcționeze pentru toți, iar oamenii să se simtă în siguranță și să aibă încrederea zilei de mâine. E timpul să acționăm pentru ca oamenii să poată munci onest și trăi demn aici, acasă.”, a declarat Maia Sandu.

Conferința de presă poate fi urmărită pe privesc.eu.

sursă poze: privesc.eu