PAS își dorește o armată profesionistă capabilă să asigure securitatea Republicii Moldova. În același timp, PAS este un partid responsabil și nu ar veni niciodată cu propuneri populiste de dragul obținerii unor voturi, cum o face PD, în special într-un domeniu atât de important cum e securitatea națională. Deși ne dorim cu toții o armată bine pregatită în bază de contract, știm bine că statul Republica Moldova nu își permite acest lucru astăzi. Cel mai mare buget pentru apărare a fost în 2008 – 0.6% din PIB, iar acum alocațiile pentru apărare sunt de doar 0.4%. PD nu a propus o strategie de reformare a armatei și nici nu a alocat mijloacele necesare pentru trecerea la serviciul exclusiv în bază de contract. Costul unei asemenea reforme este de circa 10 miliarde de lei, sau 1% din PIB pentru cel puțin 5 ani, conform specialiștilor.

Or, Plahotniuc și-a justificat decizia de a elimina serviciul obligatoriu peste doi ani din cauza condițiilor proaste din armată. Adică nu sunt bani pentru a îmbunătăți calitatea serviciului în termen, pe când serviciul prin contract e mult mai scump. Sau PD vrea sa reducă efectivul militar al armatei? Republica Moldova nu mai poate reduce armata, și așa de doar 6500 de soldați, până și cei din Tiraspol sunt mai mulți și mai bine pregătiți. Nu cumva în spatele inițiativei PDM se ascunde intenția tandemului Plahotniuc-Dodon de a distruge definitiv Armata Națională în conformitate cu scenariul de federalizare a RM, negociat de Dodon la Kremlin?

Dacă Plahotniuc și mașinăria de propaganda a PD într-adevar s-ar interesa de soarta tinerilor de la sat, unii dintre care pot ajunge să facă armata împotriva voinței lor, ar putea schimba legislația prin introducerea obiecției de conștiință. Reforma lui Plahotniuc e populistă exact ca și redeschiderea școlilor unde nimeni nu dorește să învețe, doar pentru a face PR pentru PD. Moldova are nevoie de politici publice bine gândite și nu de populism ieftin, care ne poate costa pe toți foarte scump.

Dorim să-l atenționăm pe Plahotniuc și pe finul său Candu că Armata Națională mai are și funcția educării patriotice a cetățenilor – Ucraina vecină a fost salvată de voluntari – cetățeni patrioți, și mai puțin de cei cu ”contracte”, mulți dintre care au încălcat jurământul și au cedat Crimeea fără nicio împușcătură.

Țări neutre precum Finlanda, Austria, Elveția, dar și țări cu probleme de securitate ca Cipru, Grecia au păstrat serviciul obligatoriu. Suedia planifică să-l reintroducă din cauza că nu pot recruta suficienți voluntari, iar pericolul rusesc este în creștere. Iar noi oare nu mai avem amenințări la adresa securității naționale? Vedem că Ambasadorul Neguță revine la Moscova. Să înțelegem că PD a rezolvat deja toate problemele cu Kremlinul? În pofida replicilor tăioase de la Chişinău în adresa Moscovei, guvernul Republicii Moldova nu manifestă un angajament politic clar de a-şi fortifica propriile capacităţi de apărare, ci, dimpotrivă, riscă reducerea efectivului militar venind cu lozinci populiste de eliminare a serviciului militar obligatoriu, neavând o strategie clară şi nici acoperirea financiară necesară pentru trecerea la o armată sută la sută pe bază de contract. Culmea, spre deosebire de Georgia şi Ucraina, guvernul Moldovei se simte confortabil în CSI – o relicvă a dominaţiei ruseşti în spaţiul post-sovietic.