PAS a depus un denunț penal pentru acțiuni de corupere a alegătorilor

Astăzi, 14 decembrie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus două sesizări către organele de drept în care a reclamat comiterea de către demnitari și membri ai Partidului Democrat a infracțiunii prevăzute la art.1811 din Codul penal al Republicii Moldova.

Totul a pornit de la publicarea la 12 decembrie a.c., în jurul orei 14.00, pe pagina de facebook a Partidului Democrat din sectorul Botanica, municipiul Chișinău (PDM Botanica), a unui anunț de unde în mod cert rezultă oferirea de către organizația respectivă a unor ”pomeni electorale”. Anunțul era însoțit de 4 poze în care apar mai multe produse alimentare, dar și persoane care fie au oferit, fie au recepționat respectivele produse alimentare.

Conform art.1811 din Codul penal al Republicii Moldova, coruperea alegătorilor, adică oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să își exercite sau să nu își exercite drepturile electorale în cadrul alegerilor parlamentare, prezidențiale, locale ori în cadrul referendumului reprezintă infracțiune și se pedepseşte cu până la 5 ani de închisoare.

În prima sesizare adresată Procuraturii Anticorupție, am solicitat investigarea implicării în acest caz a președintelui organizației de sector Botanica a Partidului Democrat, deputat în Parlament, Alexandr Bannicov. Or, în calitatea sa de conducător al organizației, este puțin probabil să nu fi coordonat sau, cel puțin, să nu fi fost cunoscut despre comiterea de către membrii organizației sale a infracțiunii penale.

În cea de-a doua sesizare adresată Inspectoratului General al Poliției, am solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor care au comis nemijlocit infracțiunea de corupere a alegătorilor.

Calificăm ca fiind total ipocrită poziția Partidului Democrat, care, pe de o parte, ne învinuiește de încălcarea legislației electorale pentru distribuirea unor pliante informative, iar, pe de altă parte, împarte pomeni electorale comițând prin aceasta infracțiuni penale. De asemenea, este de neînțeles cum acest partid politic are tupeul să propună altor concurenți electorali, inclusiv PAS-ului și Platformei DA, semnarea unor coduri de etică și conduită prin care toți să se angajeze să ducă o campanie electorală curată și în conformitate cu legea.

Textele celor 2 sesizări pot fi văzute aici – sesizare adresată Procuraturii Anticorupție și sesizare adresată IGP.