Comunicat de presă, 2 aprilie 2018

Împreună pentru copii fericiți

Astăzi, 2 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, Organizația de Femei a Partidului Acțiune și Solidaritate a susținut o conferință de presă de solidarizare cu familiile copiilor cu nevoi speciale. În cadrul conferinței de presă, Doina Gherman, Președinta OF a PAS, Marcela Adam, Vicepreședinta OF a PAS, Alina Grigorieva și Ina Galouza, repezentantele unui grup de peste 600 de părinți cu copii cu dizabilități, au prezentat problemele grave cu care se confruntă persoanele cu nevoi speciale și măsurile care trebuie și pot fi întreprinse imediat pentru a veni în sprijinul acestor familii.

Sănătatea, dezvoltarea și integrarea copiilor cu dizabilități ar trebui să fie o prioritate pentru un stat cu grijă față de propriii cetățeni. Cu toate acestea, în Republica Moldova, respectarea drepturilor și calitatea vieții acestor oameni rămâne a fi nesatisfăcătoare. Incluziunea socială reală este stagnată de problemele economice, de diagnosticarea ineficientă și inechitabilă a dizabilității, de lipsa de accesibilitate și accesul limitat al copiilor și tinerilor cu dizabilități în instituții educaționale incluzive, precum și de disponibilitatea redusă de servicii sociale comunitare.

„Familiile cu copii cu nevoi speciale se confruntă cu provocări serioase, printre care insuficiența măsurilor de protecție socială, inaccesibilitatea infrastructurii, transporturilor, informației și comunicațiilor pentru persoanele cu dizabilități, mecanisme ineficiente de aplicare a legislației în vigoare și lipsa măsurilor active, care ar asigura respectarea acesteia, accesul redus al persoanelor cu dizabilități la servicii medicale de calitate, de abilitare și reabilitare, aprovizionarea insuficientă cu medicamente, cu utilaje și dispozitive specifice, insuficiența serviciilor și măsurilor de reabilitare medicală pentru prevenirea dizabilității.”, a declarat în conferința de presă Marcela Adam, Vicepreședinta Organizației de Femei a PAS.

Lipsa specialiștilor duce la devieri grave de diagnosticare și tratament necorespunzător. În acest context, se impune necesitatea efectuării pe scară largă a screeningului pentru depistarea autismului la copiii și acordarea serviciilor de reabilitare medicală, educațională și socială pentru aceștia.

Mărimea pensiei de dizabilitate este sub orice nivel în raport cu necesitățile vitale ale persoanelor cu nevoi speciale. În funcţie de gradul de dizabilitate mărimea acesteia variază de la 646,7 lei pentru persoanele cu dizabilitate medie până la 1273,1 lei pentru cele cu dizabilitate severă, în timp ce cheltuielile pentru întreținerea și asigurarea activităților primare de reabilitare depășesc suma de 10 000 de lei. Chiar dacă statul oferă și anumite prestaţii sociale sub formă de compensaţii, alocaţii, indemnizaţii, ajutor social, valoarea acestora este departe de a acoperi necesitățile reale.

„Recent, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat cu mare fast despre alocarea a 200 de milioane de lei din bugetul de stat pentru un mare proiect denumit „Arena”, întrucât cei trei copii ai domniei sale nu au unde-și petrece timpul liber. Mă bucur pentru dvs., domnule Candu, că aveți o familie în care copiii sunt sănătoși, dar ce le oferiți dumneavoastră acestor familii, copiii cărora au necesități vitale?”, a adăugat Marcela Adam.

Este nevoie de transparență în procesul de alocare a banilor din bugetul de stat în vederea asigurării pensiei pentru persoanele cu dizabilități, stabilirea unor criterii clare și realiste de evaluare a necesităților de viață pentru persoanele în dificultate.

„Din păcate, copiii cu nevoi speciale sunt încă stigmatizați și marginalizați în comunitățile din care fac parte. Este important ca întreaga societate să conștientizeze problemele cu care se confruntă aceste familii, să dea dovadă de toleranță și deschidere față de cei care sunt în dificultate și au nevoie de sprijin.”, a declarat Doina Gherman.

Guvernarea iresponsabilă, prin atitudinea denigratoare față de cetățeni, marginalizează și limitează drastic accesul la resursele economice, politice, educaționale și comunicaționale ale cetățenilor aflați în dificultate. Marginalizarea presupune, implicit, discriminare, izolare, etichetare și, în consecință, excludere.

„Ne dorim să fim auziți, ne dorim schimbări, ne dorim ca copiii noștri să fie acceptați de societate. Noi, părinții acestor copii, zi de zi luptăm pentru a le îmbunătăți calitatea vieții. Ce trebuie să facă aceste mame care se află în așteptarea unui asistent personal pentru copil – să stea acasă, să nu mănânce, să nu cumpere medicamente, să nu facă reabilitarea necesară? Nimeni nu răspunde la aceste întrebări. Însă sunt copii pentru care reabilitarea preșcolară este unica șansă pentru o viață normală. Cum trebuie să trăiască astfel de mamae și astfel de copii? Această perioadă de așteptare trebuie stabilită clar și transparent.”, a declarat în conferința de presă Alina Grigorieva.

O societate sănătoasă și prietenoasă tuturor este una incluzivă şi protectoare, se bazează pe respectarea drepturilor omului, ale copilului, dând prioritate celor mai dezavantajați, respectă diversitatea şi asigură egalitatea, răspunde necesităţilor oamenilor şi soluționează problemele sociale. Nu exclude, nu discriminează şi nu stereotipizează cetăţenii şi copiii în bază de diferenţe.

Puteți urmări conferința de presă pe privesc.eu.

Sursă fotografii: privesc.eu