DISCURSUL PREȘEDINTEI PAS, MAIA SANDU,

LA CONFERINȚA „RESTABILIREA REZILIENȚEI EUROPENE ȘI TRANSATLANTICE”

Extinderea Euro-Atlantică: un bastion al libertății și stabilității în Europa de Est

După destrămarea Uniunii Sovietice, forțe puternice din fosta metropolă nu au putut accepta suveranitatea obținută de cele 14 republici independente. Persoane revanșarde de la Moscova și colaboratorii acestora din fostul imperiu au încercat să exploateze în avantajul lor slăbiciunea cronică a țărilor noastre.

Scopul fundamental al Rusiei este să țină țările din regiunea noastră în afara sferei de influență occidentale și să împiedice aderarea acestora la organizațiile internaționale din Occident, printre care NATO și UE. Putin ne vede drept zonă-tampon între Rusia și Occident și promovează deschis această politică.

Totuși, în ciuda faptului că au suferit de mai multe ori din cauza Kremlinului, moldovenii se confruntă, în continuare, cu o ambivalență privind vectorul strategic, fiind puternic divizați în ceea ce privește perspectivele de dezvoltare ale țării noastre. Prin urmare, este încurajator faptul că, în ultimele luni, o majoritate din ce în ce mai mare a cetățenilor moldoveni susțin integrarea europeană. Acest lucru se întâmplă probabil din cauza frustrării față de populismul gol al președintelui pro-rus, dar, și mai important, datorită poziției ferme a Uniunii Europene în raport cu evoluțiile recente din Moldova.

Anul trecut, în această sală, am criticat dur autoritățile moldovenești și am afirmat că, în timp ce se autointitulează proeuropene, aceastea împărtășesc viziunea Kremlinului pentru Moldova – să  o țină într-o zonă gri. În acest mod, ei își pot impune propriile reguli, pot evita sancțiunile pentru acțiunile lor ilegale, se pot menține la putere oricât de mult își doresc pentru a obține, în continuare, venituri ilegale. Din păcate, în cursul ultimului an, lucrurile s-au deteriorat și mai mult. Regimul oligarhic corupt ne-a suprins chiar și pe noi, cei care de mult timp vorbim despre natura sa nedemocratică, atunci când a invalidat rezultatele alegerilor din Chișinău, din cauza că acestea au fost câștigate de către opoziție.

Cetățenii au demonstrat angajament față de apărarea libertăților democratice și au ieșit în număr mare în stradă să protesteze împotriva acestui abuz. Următorul protest de amploare, la care vor participa atât oameni din țară, cât și reprezentanți ai diasporei, este planificat pentru acest sfârșit de săptămână, pe 26 august. Oamenii vor să fie auziți atât acasă, cât și în afara țării. Atunci când sunt nedreptățiți de propriile autorități, oamenii cer ajutor de la partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova, și, în special, de la Uniunea Europeană.

Trebuie să recunoaștem că UE a reacționat imediat și a atras atenția asupra comportamentului antidemocratic al guvernării moldovenești. UE, alături de alți parteneri internaționali, a avertizat în legătură cu schimbarea sistemului electoral făcută în interes propriu, care nu doar oferă mai multă influență politică persoanelor bogate, ci subminează caracterul reprezentativ al rezultatelor electorale în avantajul forțelor pro-ruse. UE a emis declarații de îngrijorare repetate în raport cu limitarea libertăților democratice în Moldova, fie că vorbim despre libertatea presei, libertatea de asociere sau dreptul la un proces de judecată corect.

UE a condamnat vehement anularea recentă a alegerilor din Chișinău. Suspendarea ulterioară a asistenței financiare din partea UE a determinat guvernarea să acuze UE de interferență în afacerile interne ale Republicii Moldova. Iată unde a ajuns istoria de succes, odată lăudată, din Parteneriatul Estic. Totuși, cetățenii moldoveni sunt mândri că UE este de partea lor. Ei sunt sătui de favoritism și corupție și își doresc reforme autentice care ar oferi țării speranța de aderare la familia europeană.

Chiar dacă este de înțeles, devine, totuși, descurajator să auzi despre o oboseală în Europa în raport cu Ucraina, Georgia și, în mod special, Moldova. Pe de o parte, este de înțeles, pentru că dezamăgirea partenerilor noștri cu privire la avalanșa de știri negative este foarte mare. În timp ce corupția endemică, controlul politic asupra sistemului judiciar, amnistia de capital, decriminalizarea crimelor economice, precum și punerea în pericol a regimului de vize din cauza unei scheme de acordare a cetățeniei prin investiții sunt motive de a renunța la Moldova, sunt convinsă că nu este loc de oboseală atunci când este pus în joc procesul lung si dificil de consolidare democratică în țările noastre, nu doar pentru milioanele de oameni care trăiesc aici, ci și pentru stabilitatea și buna guvernare din aceste state, care reprezintă cel mai bun garant al păcii și prosperității în Europa.

Sper că suntem de acord cu toții că stabilitatea nu poate fi asigurată de guverne corupte. Dimpotrivă. Unul dintre instrumentele de bază ale războiului hibrid dus de Rusia împotriva țărilor din Parteneriatul Estic este corupția: banii murdari din Rusia pătrund ușor în sistemele naționale care au instituții slabe și politicieni corupți. Sunt aproape convinsă că decizia recentă a Parlamentului din Moldova de amnistie a capitalului, criticată de organizațiile internaționale,  face parte dintr-o schemă regională, mai largă, coordonată cu Rusia. Transformarea Moldovei într-o zonă offshore, într-o regiune a spălării continue de bani, se potrivește foarte bine cu planurile Rusiei.

Anume aici avem nevoie de sprijin urgent. Este dificil să construiești o justiție independentă și instituții anti-corupție eficiente atunci când nu există voință politică internă. Dar, între timp, partenerii de dezvoltare, în mod special UE, ar putea să ne ajute prin investigarea crimelor financiare comise pe teritoriul UE, prin intermediul băncilor din UE și cu sprijinul companiilor înregistrate în UE. Să le fie sechestrate averile și să fie puși sub acuzare cei care au fost implicați în crime financiare internaționale! Altfel, riscăm să rămânem blocați în sisteme oligarhice care supraviețuiesc în baza banilor murdari și care se transformă în regimuri autoritare, din cauza că nu-și pot permite să piardă puterea.

Investiția durabilă în democratizarea regiunii este cel mai bun antidot împotriva valului puternic de autoritarism dinspre Est. În ciuda problemelor actuale proprii, UE rămâne a fi un far luminos al speranței pentru o țară precum Moldova, unde majoritatea cetățenilor fie au studiat, fie au muncit, fie au un membru al familiei care muncește în Europa. Diaspora moldovenească este puternic integrată în sistemul de valori european și reprezintă un stimul pentru schimbare acasă. Vă îndemn să le oferim o șansă. Moldovenii merită să trăiască mai bine și noi suntem angajați să oferim această alternativă. Dacă vom avea șansa de a participa în alegeri libere și corecte, vom pregăti Moldova, în timp util, pentru integrarea europeană. Doar prin unitate și solidaritate putem asigura că Europa va rămâne unitară și liberă!