Cum corupții de la guvernare fură ca în codru terenurile publice din municipiul Chișinău

Construcțiile ilegale ne invadează curțile, blocuri de zeci de etaje sunt construite fără autorizații și prin scheme de corupție. Este de datoria noastră, în calitate de cetățeni ai orașului Chișinău, să demascăm aceste scheme și să punem presiune pe autoritățile (i)responsabile.

Astăzi, 25 aprilie, PAS, Platforma DA și PLDM au protestat în vecinătatea blocului locativ de pe teritoriului Centrului „Artico”, construit pe un teren preluat printr-o schemă coruptă, practic gratuit, de la copiii noștri.

Conform proiectului de construcţie a Centrului Republican pentru Copii și Tineret „Artico”, pe terenul de 0,21 hectare din spatele centrului, urma să fie edificat un complex de sport şi agrement pentru persoanele cu cerinţe speciale. În prezent, în locul complexului de sport și agrement pentru persoanele cu cerinţe speciale se înalță un bloc de apartamente de lux.

Acest proces a început în 2013, când, printr-un contract semnat cu câţiva agenţi economici (S.A. Reprolux, S.A. Energoimpex și Î.M. Accent-Investment S.A.), Agenţia Proprietăţii Publice a vândut acest lot pentru o sumă derizorie de 319 mii de lei. La scurt timp după aceasta, terenul respectiv a fost ipotecat contra sumei de 1.820.000 de EURO unei bănci comerciale.

Protagonistul acestei acțiuni de devalizare a proprietății publice a fost Tudor Copaci, actualul director general al ANRE, la acea vreme director general al Agenției Proprietății Publice.

Ministerul Educaţiei la acea vreme a atacat în judecată contractul de vânzare-cumpărare a terenului, pentru a stopa construcția și a întoarce lotul în proprietatea instituției. Conform datelor registrului bunurilor imobile, acest sector de teren se află în interiorul altui sector de teren care aparține cu drept de proprietate publică statului Republica Moldova, fiind, prin urmare, din domeniul public al statului, și nu din cel privat.

La 5 ani distanță, vedem că terenul de 0,21 hectare așa și nu a fost întors în proprietatea statului, iar agentul economic a reușit să avanseze în edificarea blocului de lux. Mai mult decât atât, instanțele judecătorești – controlate de Partidul Democrat – au dat câștig de cauză agenților economici în detrimentul interesului public.

Un aspect grav este că prețul real, de piață, al acestui teren este de aproximativ 1.050.000 de euro (conform raportului de evaluare, terenul era evaluat la 20.066.186 lei), în timp ce Agenția Proprietății Publice, condusă la acea vreme de Tudor Copaci, l-a vândut cu aproximativ 16 mii de euro (319 mii de lei), adică la un preț de 16 ori mai mic.

Exponenții guvernării pun în aplicare scheme de preluare a terenurilor care aparțin instituțiilor publice, iar complicii lor în tot acest proces sunt cei care, de fapt, ar trebui să facă dreptate, adică judecătorii. De data aceasta, Partidul Democrat a furat 1.034.000 de euro de la elevi, mai exact, de la copiii cu cerinţe speciale.

Costul unui metru pătrat în această clădire este de 1100 euro. Astfel, cu doar 15 metri pătrați din această clădire, investitorul și-a recuperat cheltuielile de procurare a lotului.

Venim cu câteva solicitări concrete care trebuie îndeplinite urgent de căte autorități:

  1. Stoparea procesului de devalizare a proprietății publice.
  2. Inventarierea tuturor terenurilor din proprietatea publică.
  3. Transparența tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a terenurilor publice, pentru a garanta respectarea intereselor cetățenilor, și nu a grupurilor de interese de la guvernare.
  4. Procuratura Anticorupție să se autosesizeze în acest caz, pentru a stabili și sancționa responsabilii de devalizarea proprietății publice de stat.

Flashmobul poate fi urmărit pe privesc.eu.

Sursă poze: privesc.eu