11 mai 2018

Cerem guvernării se îndeplinească 6 precondiții pentru asigurarea unor alegeri libere și corecte

Partidul Acțiune și Solidaritate a organizat astăzi, 11 mai, o conferință de presă în care a prezentat 6 precondiții fără de care alegerile parlamentare din 2018 nu pot fi nici măcar parțial libere și parțial corecte.

În cadrul conferinței de presă, Președinta PAS, Maia Sandu, i-a solicitat Prim-ministrului Pavel Filip o discuție publică, în fața cetățenilor, la televiziunea națională, la care să prezentăm solicitările noastre în vederea asigurării unor alegeri libere și corecte.

Înaintarea acestor precondiții a fost determinată de faptul că Prim-ministrul Pavel Filip, fiind la Bruxelles, a sugerat că nu înțelege esența solicitărilor PAS menite să asigure alegeri parlamentare libere și corecte, în special pe dimensiunea finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale și, din acest motiv, nu poate contribui la îndeplinirea lor.

Scrisoarea în care se regăsesc solicitările PAS a fost expediată astăzi în adresa Prim-ministrului Pavel Filip.

Precondițiile înaintate guvernării sunt următoarele:

1) Modificarea legislației, astfel încât să fie permise donațiile mici (2-3 salarii medii pe economie) și transparente (exclusiv prin transfer bancar) din partea cetățenilor Republicii Moldova domiciliați în afara țării (diaspora), așa cum a fost sugerat de mai multe ori de către Comisia de la Veneția.

2) Modificarea legislației în sensul limitării donațiilor în numerar la sume rezonabile – 2-3 salarii medii pe economie.

3) Întreprinderea măsurilor necesare în vederea asigurării că organele responsabile ale statului, în special CEC-ul, verifică în realitate aspectele care țin de finanțarea partidelor politice și îi sancționează pe cei care încalcă legislația (pentru cheltuieli nedeclarate, donații fictive, finanțarea din offshore, finanțarea prin utilizarea magazinelor sociale etc.). Dacă membrii CEC vor ignora în continuare îndeplinirea competențelor care le revin potrivit literei și spiritului legii, aceștia trebuie demiși.

4) Modificarea legislației în sensul interzicerii finanțării indirecte a partidelor prin intermediul fundațiilor controlate sau administrate de politicieni.

5) Clarificarea modului de aplicare și, după caz, modificarea art.43 alin.(7) din Codul electoral, pentru a permite partidelor politice să colecteze în campaniile electorale donații pe conturile sale.

6) Instalarea camerelor video de supraveghere în fiecare secție de votare, astfel încât fiecare actor electoral, observator sau simplu cetățean să poată urmări on-line procesul de votare și de numărare a voturilor.

În cazul în care guvernarea nu va acționa în sensul punerii în aplicare a acestor propuneri, ne vom convinge, încă o dată, atât noi, cât și partenerii străini, că declarațiile pe care le fac oficialii noștri la Bruxelles sunt în contradicție totală cu acțiunile pe care le întreprind aici, în Republica Moldova.

Scrisoarea adresată Prim-ministrului poate fi găsită aici.

Conferința de presă poate fi urmărită aici.

Sursă poze: privesc.eu