Căderea și Decăderea artiștilor sau cum banii cumpără demnitatea!

Am văzut afișul grandios al Șor-men-ului de Orhei prin care se anunță sărbătorirea cu mare fast a Zilei Independenței. Printre cei care vin să le cânte orheienilor despre Independența dependentă de miliardul furat de Șor sunt: Anastasia Lazariuc, artistă emerită a RM, Zdob și Zdub, Pavel Stratan și deja fără The Motans. Toți fiind exponenți ai culturii RM (nu contează că sunt stabliți peste hotarele țării, atenție! în condiții europene), ei vin să cânte pentru independența hoților în Republica Moldova.

Sunt ferm convinsă că arta adevărată păstrează și promovează valori, arta adevărată educă și cultivă sentimente. Voi ce păstrați, ce promovați? Mă adresez așa-zișilor artiști fiecăruia în parte pentru a înțelege și eu ce vor sărbători la Orhei:

– Dna Lazariuc, pe textele lui Grigore Vieru și ale altor autori români veți cânta pentru Șor, pentru cel care profanează limba română și identitatea românească? (Mă tem că o să deranjați somnul de veci al poetului). Veți cânta cui, mamelor rămase singure, în sărăcie, cerșind 2 lei în magazinele lui sociale? Ce le veți spune: câtă grijă are Șor de ele și câtă independență le oferă? Sau le veți cânta copiilor, rămași fără părinți, cât de fericită este copilăria la bunici? Sau poate veți avea curajul, la cei 65 de ani ai dumneavoastră, ca un adevărat patriot și Artist al țării să scandați de pe scenă: Hoții la pușcărie! Miliardul înapoi! Fără penali în funcții publice!? Mă tem că v-a rămas doar ipocrizia și atunci, desigur, îl veți îmbrățișa pe „Salvatorul neamului” și veți spune câtă binecuvântare răspândește!

– Pavel Stratan, aceasta este lecția de demnitate și patriotism pe care ai ales să o oferi fiicei? Oare cultul banului a ajuns să fie unica ta religie? Mă mir că îți crești copiii într-o lume civilizată, dar îi înveți să-și vândă arta pe bani furați!

– Zdubii, dacă exploatați motivele tradiționale doar ca să le aduceți ofrandă hoților, atunci halal de arta voastră! O să-mi reproșeze unii: cum, ei, Zdob și Zdub, atâta au făcut pentru țară… Vă întreb: pe cine înțeleg ei drept țară? Șor-Plahotniuc-Dodon, care le oferă onorarii grase sau oamenii acestei țări, care pe 26 august vor fi zeci de mii în PMAN?! Sunt sigură, oamenii care vor fi în PMAN, la Adunarea Generală a Cetățenilor, pot face mult mai mult pentu țară decât vor reuși să facă Zdubii vreodată!

– The Motans, nu-i cunosc și nu știu dacă voi dori să-i cunosc vreodată (după gestul de a renunța la acest concert aș putea să le dau o șansă), înțeleg că fanii lor sunt generația de tineri care își dorește o viață cu valori europene și nu teatrul social pe care-l pregătește Șor. Înainte de a  afla că-și anulează participarea la concert, ziceam: ar fi bine să se întrebe fiecare dintre fanii moldoveni și români câtă consecvență, demnitate și morală dețin cei care ieri prin cântec contestau pseudo-valorile, iar azi cântă pentru pseudovalori. Acum înțeleg că mai au un dram de demnitate și vreau să cred că boala invocată pentru a suspenda participarea este legată de trezirea conștiinței și depășirea lașității.

Pentru că gestul trupei The Motans îi reabilitează pentru moment în ochii mei, voi adresa parafraza făcută pe versurile piesei prin care ei și-au dobândit notorietate (Monumentul unui emigrant anonim), către cei care nu și-au diagnosticat încă „boala”.

„- Ce faceți, „Artiștilor”, vă întoarceți în țara „cu termen expirat” ca să mai bateți un cui în „prostia blindată”? Să profitați și voi din buzunarul a „tot felul de bandiți care o mulg ca pe o vacă”? Daa, se vede clar că pentru voi „cineva, mai demult a uitat Să dea drumu’ la cultură și să-nchidă robinetul cu rahat”. Ați decis să reveniți ca să „iertați și voi pe bani păcatele” sau să cântați „în cimitirele mai mari ca satele”? Veniți să fericiți „viața din ghetto”, să mai dați un pic de emoții pentru a îngropa speranța împreună cu hoții??? Să știți însă că în țara aceasta „verde” mai sunt eroi ce NU-s „deprinși să înghită și să tacă” și pe oamenii care-au rămas și supraviețuiesc cum pot NU-i poți „tăia cu pixul și nici să-i ștergi de tot”. Și „emigranții” nu mai sunt anonimi, ei se întorc cu toții să-și apere bătrânii, copii și nepoții!!! Voi, pretinși artiști, de ce veniți? Veniți să beți cu „slugile poporului Hennessy X.O”, să faceți circ plătit din pensii de bătrâni? Atât „Nu mai merită și nici nu am de gând”/ „Să vă dau măcar o șansă, sorry, dar deja e la gât”. Ne pare rău de voi, săraci și mici cu duhul, de aceea noi, Noi NU ne dăm bătuți! Noi NU ne lăsăm corupți! Noi suntem cei mulți! Și dacă mai aveți un dram de demnitate, ne găsiți în PMAN, la ceas de Libertate!”

Cu certitudine, nu e de-ajuns să te declari Artist, e mult mai important să fii Om! Artiștii adevărați nu și-au vândut demnitatea nici când și-au riscat viața, iar voi vă vindeți și terfeliți sentimentele oamenilor pentru banii furați de la ei! Asta nu este artă, asta e corupție morală!

Înainte de a merge la Șor-land, aș vrea să vă gândiți: de Ziua Independenței cu ce îi veți felicita pe orheieni, cu faptul că au ajuns Dependenți de un hoț, care le fură zilnic pâinea de pe masă și le-o vinde la felie?

Sau poate aveți totuși Demnitatea să veniți în PMAN, alături de cetățenii țării, ca să-i încurajați să-și apere adevărata Independență!?

Dacă totuși, decideți să mergeți la Orhei, atunci, vă sugerez să învățați imnul lui Șor, compus undeva pe la Comrat, s-ar putea să vă dublați onorariul!

P.S.: Mă întreb care e diferența dintre un deputat corupt și un pretins artist? Niciuna. Un deputat corupt ajunge în parlament prin votul cetățeanului și acolo, trădându-i încrederea, își face doar interesul propriu. Pseudoartistul ajunge popular prin votul de popularitate al cetățenilor și de acolo, regăsindu-se „Mare Artist”, consideră că are tot dreptul să facă bani fără scrupule și discernământ. O tempora, o mores! Demult e nevoie de schimbare!

Mă adresez tuturor Artiștilor cu demnitate: în zilele de 26 – 27 august, PMAN va fi scena Demnității, scena Libertății! Zeci de mii de oameni vă vor aștepta să le demonstrați că sunteți cu adevărat Artiști ai Poporului!