Comunicat de presă, 2 octombrie 2017

Astăzi, 2 octombrie 2017, Maia Sandu, Igor Grosu și Sergiu Litvinenco au organizat o conferință de presă la tema: „Schemele folosite pentru finanțarea Partidului Democrat și pentru îmbogățirea lui Plahotniuc”.

În cadrul acesteia, s-a comunicat că Partidul Democrat trebuie să verse în bugetul de stat circa 47 de milioane de lei, bani încasați cu încălcarea Regulamentului CEC care prevedea că limita maximă a donațiilor în numerar nu poate depăși un salariu mediu pe economie. Chiar dacă există o decizie irevocabilă a instanțelor judecătorești de a anula această prevedere normativă, hotărârile judecătorești produc efecte doar pentru viitor, astfel încât Comsia Electorală Centrală este obligată să someze Partidul Democrat să restituie banii încasați neregulamentar în perioada ianuarie 2016 și septembrie 2017 (când decizia judecătorească a rămas irevocabilă).

De asemenea, a fost prezentată o presupusă schemă după care se finanțează Partidul Democrat. Din comisioanele contractelor de achiziții publice câștigate de companii apropiate membrilor PD se colectează bani cash, care se legalizează ulterior prin donarea lor formală către Partidul Democrat de diferiți funcționari publici; de exemplu, în Registrul donațiilor PD fost identificat un donator care, deși a obținut în 2016 un venit total brut de 101 mii lei, a făcut donații de 120 de mii de lei. Ulterior, din banii colectați în numerar de Partidul Democrat se achită servicii de promovare la canalele de televiziune deținute de Plahotniuc și, în acest mod, Plahotniuc nu doar că face promovare partidului pe care-l conduce, ci obține chiar și profit.

Președintele PAS, Maia Sandu, a menționat că doar o finanțare transparentă a partidelor politice poate conduce la schimbarea autentică a clasei politice. În acest context, a fost prezentat un proiect de lege prin care se limitează donațiile în numerar până la 2 salarii medii pe economie. Președintele PAS a îndemnat Partidul Democrat, dacă vrea să renunțe măcar pentru viitor la aceste scheme netransparente de finanțare, să voteze în scurt timp, în ambele lecturi, proiectul de lege prezentat de PAS.

Presupusa schemă de finanțare a Partidului Democrat în formă de grafic poate fi vazută aici.

Proiectul de lege poate fi citit aici.

Conferința de presă poate fi urmărită pe privesc.eu.