Astăzi, 22 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă susținute de Maia Sandu, Președinta PAS, Angela Munteanu-Pojoga, Președinta Organizației de Femei Chișinău a PAS, Igor Grosu, Secretar General al PAS, și membre ale Organizației de Femei, PAS a anunțat solidarizarea cu femeile-victime ale violenţei şi demararea unei campanii de eliminare a violenței împotriva femeilor.

În perioada 25 noiembrie-10 decembrie, Organizația de Femei a PAS va desfășura o serie de acțiuni menite să crească conștientizarea în rândul membrilor societății cu privire la fenomenul grav de violență împotriva femeilor, precum și să încurajeze și să sprijine femeile-victime în vederea eliminării violenței și abuzului asupra lor.

„Statisticile recente arată că peste 60% din femei și fete au fost expuse la o experiență de violență cel puțin o dată în viață. La fel de grav, peste 40% din bărbați consideră că este firesc să-ți bați femeia. Doar 12% din cazurile de violență în familie sunt raportate și foarte puține dintre acestea sunt soluționate sau abuzatorii sunt pedepsiți. De ce femeile nu raportează aceste cazuri? Pentru că nu cred în sistemul de protecție oferit de stat, pentru că le este frică de abuzatori, pentru că le este frică de stigmatizarea societății. Până ajungem să avem o guvernare responsabilă, trebuie să ne îngrijim și să ne sprijinim unii pe alții. Nu este o rușine să spui că ți s-a întâmplat un act de violență. Este o rușine ca noi să nu vorbim despre acest subiect și să nu ne solidarizăm.”, a declarat Maia Sandu în cadrul conferinței de presă.

Pe 25 noiembrie – Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor – OF PAS va desfășura un flashmob pe strada pietonală cu genericul Seara de veghe antiviolență. Acțiunea are drept scop informarea, sensibilizarea și creșterea gradului de conștientizare în societate cu privire la gravitatea consecințelor violenței asupra femeilor, dar și la importanța prevenirii acestui fenoment, a luării de atitudine, a unei intervenții integrate și eficiente în cazurile de violență.

Credem că este important să ne unim eforturile pentru a preveni și elimina acest fenomen, să încurajăm femeile să rupă cercul tăcerii și să spună NU violenței, precum și să informăm cât mai multe femei despre posibilitățile de a cere ajutor. Participanților la acțiune li se vor oferi materiale informative cu date de contact ale instituțiilor cu rol de prevenire și intervenție.

De asemenea, vor fi organizate mese rotunde cu experți în domeniu, pentru a identifica obstacolele și problemele cu care se confruntă femeile-victime ale violenței, în vederea elaborării unor amendamente la legislație, așa încât soluționarea cazurilor de violență să fie eficientă și de durată. Campania va fi desfășurată și în localitățile rurale din Republica Moldova, pentru a informa femeile despre posibilitățile de a primi ajutor în cazurile de violență. Ne dorim să ajutăm femeile-victime ale violenței să își recapete încrederea în sine și să ceară ajutor când au nevoie. Iar pentru asta trebuie să punem presiune pe instituții, pe autorități să dea dovadă de responsabilitate în gestionarea acestor cazuri și să conlucreze pentru eliminarea violenței.

2

1