(Puteți vedea articolul original, în limba engleză, publicat la 16 octombrie 2017 pe platforma openDemocracy. De asemenea, puteți citi aici și textul în limba rusă – Не отказывайтесь от демократии в Молдове!)

NU ABANDONAȚI DEMOCRAȚIA ÎN MOLDOVA!

Moldova a avut speranțe mari cu privire la tranziția spre democrație. Însă cu un oligarh la cârmă, democrația este în pericol chiar la frontiera UE.

Țara mea a fost, la un moment dat, lider în tranziția spre democrație în spațiul post-sovietic. Existau speranțe mari cu privire la aderarea în familia europeană a națiunilor ca țara-model în programul Partneriatului Estic al UE. Însă aceasta s-a dovedit a fi o iluzie. În ciuda corupției și a proastei guvernări, pluralismul politic și presa independentă sunt o realizare importantă a democrației tinere și firave a Moldovei. Însă chiar și aceste realizări sunt în pericol de a dispărea.

Moldova este acum un stat capturat care trebuie reîntors cetățenilor. Un politician, al cărui partid a fost votat de mai puțin de 16% din alegători în alegerile parlamentare din 2014, are acum onoarea dubioasă de a conduce întreaga țară. În ciuda faptului că nu deține nicio funcție publică, oligarhul Vladimir Plahotniuc este, în prezent, cel mai influent personaj din Moldova. El a reușit să acapareze toate instituțiile importante ale statului, inclusiv parlamentul, guvernul și sistemul de justiție, prin toate mijloacele pe care la are la dispoziție.

Deținerea de către Plahotniuc a celui mai mare holding de presă din țară, precum și controlul asupra televiziunii publice naționale oficial independente îi permite să dețină influența politică vastă nestingherit.

SCHIMBAREA REGULILOR DE JOC

Adoptarea recentă a reformei electorale extrem de controversate și încercările de a limita independența organizațiilor neguvernamentale servesc drept exemple evidente pentru slăbirea democrației în Moldova.

Prin schimbarea sistemului electoral, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și Președintele pro-rus, Igor Dodon, ales cu sprijinul lui Plahotniuc, au creat, de fapt, un cartel politic pentru a marginaliza opoziția rămasă în competiția politică, chiar dacă PD-ului lui Plahotniuc este sprijinit de doar 4%, potrivit sondajului efectual de IRI în primăvara anului trecut. Noul sistem electoral este conceput, în mod evident, în folosul PD-ului, care se poate folosi de toate resursele sale vaste pentru a obține un scor care nu corespunde realității, precum și pentru a-i oferi Partidului Socialiștilor un avantaj competitiv în majoritatea raioanelor ca urmare a unei coagulări consolidate a electoratului pro-rus de stânga în jurul PSRM.

Partidul Acțiune și Solidaritate, al cărui Președinte sunt, precum și alte partide mari de opoziție, s-au opus cu fermitate acestor schimbări ale sistemului electoral. Societatea civilă a condamnat, de asemenea, reforma electorală Plahotniuc-Dodon. Comisia de la Veneția a criticat propunerea legislativă ca fiind nepotrivită pentru Moldova. Totuși, după luni întregi de manipulare și intimidare politică, cartelul Plahotniuc-Dodon a aprobat sistemul electoral mixt.

PROTESTELE CA ULTIMĂ RAZĂ DE SPERANȚĂ

Tacticile ilegitime ale lui Plahotniuc de a-i impune pe legiuitori să dezerteze și să intre în partidul lui prin orice mijloace, cuplate cu averea sa imensă, propriul conglomerat media și controlul asupra tuturor resurselor administrative ale statului Republica Moldova, inclusiv asupra sistemului de justiție, îi oferă tot mai mult o poziție avantajoasă, dar incorectă, față de alte partide. Toate aceste acțiuni antidemocratice au generat proteste populare masive.

Recent, pe 17 septembrie 2017, mii de cetățeni moldoveni s-au adunat pentru a-și exprima dezacordul în fața clădirii parlamentului din Chișinău. Totuși, în loc să dea ascultare îngrijorărilor legitime ale acestora, regimul i-a prezentat pe protestatarii pașnici și, în mare parte, vârstnici, drept o amenințare la securitatea poliției.

Împreună cu colegii mei, suntem alarmați că următoarele alegeri parlamentare din noiembrie 2018 nu vor îndeplini standardele democratice, mai ales în ce privește cele 51 de circumscripții uninominale. În timp ce sunt configurate circumscripțiile de către comisia desemnată de guvern, există îngrijorări mari cu privire la fenomenul potențial de „gerrymandering”. Suprimarea votului și reducerea puterii de vot în diasporă este un alt motiv de îngrijorare.

Cel mai îngrijorător este că învingătorul în circumscripții va fi decis de un vot majoritar într-un singur tur de alegeri, fapt care va avea, cu siguranță, un rezultat extrem de nereprezentativ, întrucât deputații ar putea fi aleși cu 15% din voturi sau chiar mai puțin.

CARE ESTE MIZA?

După ce a capturat statul și continuă să-i priveze pe cetățeni de drepturile și libertățile lor fundamentale, Plahotniuc are impertinența de a se prezenta drept promotor al integrării europene a Moldovei, iar, recent, a propus un amendament la Constituție care ar reconfirma că obiectivul strategic al Moldovei este integrarea europeană.

Această mișcare este o altă retorică goală cu scopul de a menține imaginea pretinsă a PD-ului de partid proeuropean, în același timp cu intenția de a devia atenția publică spre tema geopolitică și a o îndepărta de problemele sociale, economice și politice majore din țară. Totuși, devine tot mai evident, atât pentru cetățenii Republicii Moldova, cât și pentru analiștii mai perspicace din exterior, că jocul geopolitic dintre coaliția de guvernare a lui Plahotniuc și Președintele Dodon nu impresionează deloc Uniunea Europeană. Prin retorică și acțiuni, partidul de la putere nu face decât să discrediteze idealurile europene din Moldova, ajutând partidele pro-ruse să-și consolideze sprijinul popular.

Moldova se află departe de a fi un lider în ce privește mecanismul de monitorizare a Consiliului Europei în sfera justiției, drepturilor omului și stat de drept. În timpul celei mai recente vizite în Moldova, Nils Muižnieks, Comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, a pus la îndoială progresele în domeniul respectării drepturilor omului de către guvernare, aducând în discuție moartea tragică a lui Andrei Brăguța, o persoană cu dizabilități, aflat în custodia poliției, o dovadă a eșecurilor sistemice fundamentale din sistemul de justiție.

Împărtășim îngrijorarea Comisarului cu privire la lipsa încrederii oamenilor în sistemul judecătoresc ca fiind unul extrem de toxic pentru democrație. De asemenea, suntem foarte îngrijorați de creșterea numărului de cazuri de intimidare și hărțuire politică a membrilor și susținătorilor PAS din raioane. Cetățeni care respectă legea (profesori și directori, doctori și bibliotecari etc.) sunt persecutați pentru opțiunile lor politice și inițiativa civică de a adera și sprijini Partidul Acțiune și Solidaritate. Suntem determinați să-i informăm despre toate aceste abuzuri ale guvernării pe partenerii noștri internaționali.

În lumina celor spuse, decizia de săptămâna trecută a Uniunii Europene de a bloca suportul bugetar pentru reformele în sectorul justiției în Moldova și, în mod special, suspendarea asistenței macro-financiare reprezintă o dovadă a lipsei unui angajament autentic față de valorile UE din partea guvernării. Dar servesc și drept exemplificare a condiționalității politice a UE: aceste decizii accentuează și mai tare pentru cetățenii moldoveni că guvernarea controlată de Vladimir Plahotniuc nu reprezintă „calea sigură spre Europa”, așa cum încearcă el să-i convingă pe toți.

În calitate de lider al unui partid cu adevărat proeuropean, democratic, bazat pe principiul integrității, cer sprijinul prietenilor și partenerilor Republicii Moldova din comunitatea internațională să nu abandoneze democrația în țara mea. Mulți moldoveni mai au o speranță și sunt gata să-și apere țara și viitorul democratic al acesteia.