COMUNICAT DE PRESĂ, 18 august 2017

În cadrul conferinței de presă din 17 august curent, Partidul Acțiune și Solidaritate a informat opinia publică despre riscurile care pot surveni urmare a punerii în aplicare a legii cetățeniei ”prin investiții” (Legea nr.283/2016), adoptată de Parlament la finele anului 2016. Conform acestei legi, străinii pot obține cetățenia Republicii Moldova printr-o procedură simplificată, în cazul în care fie varsă într-un fond special o sumă de bani, fie investesc în bunuri imobile sau procură hârtii de valoare de stat.

Legea respectivă a fost aspru criticată de către Centrul Național Anticorupție (CNA), care a menționat că interesele promovate ”sunt în detrimentul interesului public și cu riscuri majore pentru siguranța și securitatea cetățenilor și statului”. De asemenea, CNA a atenționat că, în contextul crizei emigranților și al amenințării din partea terorismului, acordarea cetățeniei Republicii Moldova prin procedură simplificată ”creează un pericol iminent și direct la adresa securității țării”.

Astfel, conform acestei legi, de cetățenia Republicii Moldova ar putea să beneficieze persoane cu trecut dubios din Federația Rusă, din unele state asiatice, africane sau din America Latină. De asemenea, legea poate constitui un paravan pentru legalizarea banilor furați, inclusiv din ”furtul miliardului”, prin folosirea, ca interpuși, a cetățenilor străini.

Este de menționat că proiectul privind cetățenia ”prin investiții” a fost înregistrat în Parlament de către aceeași autori și în aceeași zi ca și proiectul privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, care, sub presiunea societății civile și a partenerilor externi, a fost retras din agenda parlamentară în februarie 2017. Proiectul privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală a fost apreciat de CNA ca fiind un ”echivalent cu cel al legalizării capitalului din afara circuitului legal, apropiindu-se de un concept al spălării banilor de provenienţă infracţională”.

În contextul riscurilor majore semnalate de CNA, PAS a depus o sesizare la Procuratura Generală prin care a solicitat să se verifice dacă în acțiunile promotorilor celor 2 proiecte de lege, în frunte cu Președintele Parlamentului, Andrian Candu, nu există elemente constitutive ale infracțiunii penale. De asemenea, printr-o altă adresă, PAS a solicitat Guvernului să nu adopte cadrul normativ pentru punerea în aplicare a legii cetățeniei ”prin investiție” atât timp cât nu există o expertiză a partenerilor de dezvoltare, în special a Fondului Monetar Internațional, prin care să ne asigurăm că securitatea statului și siguranța cetățenilor nu sunt puse în pericol.

Conferința de presă poate fi urmărită pe privesc.eu.

Aici puteți citi rapoartele CNA asupra celor două proiecte de lege:

Raportul de expertiză anticorupție asupra proiectului de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală.

Raportul de expertiză anticorupție asupra proiectului de lege privind cetățenia „prin investiții”.