Aveam 18 ani când am aderat la PAS în luna ianuarie 2016, cu îngrijorarea dacă mai are Moldova vreo șansă și nu m-am gândit că astăzi voi povesti despre cele 18.000 de uși la care am bătut cu o echipă întreagă și fără bani. Căci e una să plătești echipe întregi de oameni pentru astfel de exerciții și e cu totul altceva să mobilizezi voluntari care să acționeze din convingere și determinare. Astăzi, sunt în continuare îngrijorat pentru Moldova, însă astăzi pășesc cu încredere, deoarece știu acum că Moldova mai are o șansă.

Door to door (d2d) sau exercițiul de la ușă la ușă presupune să mergi pe la casele oamenilor, de la apartament la apartament, să le oferi informații, fie sub formă de ziar/pliant, fie prin dialog. Pentru mine acest exercițiu înseamnă să cunoști mii de oameni și să auzi sute de povești, să te încarci cu o doză enormă de energie. Deoarece acești oameni te fac să crezi că încă se poate. Că se poate să trăiești fără să furi, că e posibil să-ți faci cinstit meseria, că se poate să porți un dialog civilizat, că încă se poate… Faptul că suntem mulți, mult mai mulți decât ei, îmi întărește determinarea de a pune umărul la schimbare.

Am început să fac d2d acum un an. Poate părea puțin, însă oamenii pe care i-am descoperit au o valoare imensă și rezultatele sunt semnificative. Iată ce am reușit împreună cu echipa:

Am bătut la 18.000 de uși în 2 luni de zile, am distribuit în jur de 8.000 de ziare și am vorbit cu aproximativ 6.000 de oameni. Rezultatul obținut este meritul oamenilor care au lucrat zi de zi:

 • 1 om care coordonează;
 • 2 oameni care au venit o dată în două zile;
 • 1 om care a venit o dată în 3 zile:
 • 3 oameni care au fost o dată pe săptămână;
 • 7 oameni care au fost o dată în 12 zile:
 • 5 oameni care au venit o dată în 25 de zile;
 • 12 oameni care au fost cel puțin o dată, în toată perioada.

În total: 30 de oameni, cu excepția celui care coordonează. Pare complicat? Dacă ai alături oamenii potriviți, nimic nu este complicat.

Cel mai important este însă entuziasmul, încrederea în faptul că tu însuți poți schimba ziua de mâine. Precizez că au fost cheltuiți 0 lei cheltuieli pentru salariu, fiindcă toți cei implicați au muncit voluntar!

Cum s-a ajuns la o asemenea performanță? Progresiv, am început cu 2.000 de uși la care s-a bătut în vara anului 2016, ulterior – alte 14.000 de uși din campania prezidențială, ca să ajungem să batem la 18.000 de uși în lunile februarie-martie ale anului 2017, și încă peste 1.000 de uși în primăvară. Un an și 35.000 de uși! 35 000 de uși la care s-a bătut împreună cu echipa PAS din totalul de peste 70.000 de uși bătute la Botanica. Un lucru este cert: ușile la care nu bați nici nu au cum sa ți se deschidă!

Cum decurge procesul? Alegi blocul, îți pregătești un rucsac cu ziare și – foc la ghete. De obicei, procesul are loc seara, fiindcă e mai multă lume acasă. În jur de 18:30, când oamenii ajung acasă, îți suni cel mai bun prieten și mergeți împreună către destinația aleasă. De obicei, în blocuri sunt uși cu interfon. Nu e de speriat, căci poți să suni o persoană din bloc căreia să-i explici scopul vizitei. Te prezinți și le comunici că dorești să mergi pe la oameni și să le dai ziarul partidului „PAS”, condus de Maia Sandu. De obicei, oamenii deschid. Te ridici la ultimul etaj și începi nemijlocit să bați la ușile oamenilor. Nu la toate deodată, bați la una, aștepți în jur de 1 minut și dacă nimeni nu deschide, treci la următoarea. Dacă totuși ușa se deschide, se începe partea cea mai plăcută – comunicarea cu oamenii. Și așa se parcurg toate scările până când nu a mai rămas niciun apartament la care să nu fi sunat la ușă. Recomand încheierea acestui exercițiul în jur de 20:00-20:30, deoarece după această oră oamenii doresc liniște și odihnă.

Din categoria „Știați că…”

 • Un om poate bate la 40-60 de uși pe oră, în funcție de câți oameni îi deschid;
 • La una din 10.000 de uși bătute, cineva te invită în casă la un ceai sau un pahar de vorbă;
 • În zona Porțile Orașului sunt în jur de 800 de apartamente;
 • Multe clădiri înalte oferă panorame de nedescris.

Merită efortul? Fără îndoială – da! Așa cunoști oameni frumoși pentru care lupți și vrei să lupți mai departe, așa devii încrezător că se poate, așa vezi că există și o altfel de politică, una autentică, fără scopuri meschine, o politică din care faci parte chiar tu. Voluntar și cu credința că oamenii din Moldova merită să trăiască mai bine.