Pe 27 august, Preşedintele PAS, Maia Sandu, alături de cetățenii Republicii Moldova, a făcut o declarație cu privire la actele de înaltă trădare comise de Igor Dodon. Această declarație a fost făcută publică la Cahul, în localitatea Brânza, unde candidatul pro-european Maia Sandu a obținut în alegerile prezidențiale încrederea a 95% din locuitori.

Declarația Partidului Acțiune și Solidaritate

27 august 2017

Dragi cetățeni,

Astăzi sărbătorim Ziua Independenței Republicii Moldova. Independența înseamnă, în primul rând, libertatea de a-ți făuri propriul destin și responsabilitatea pentru acesta. Independența înseamnă când ai un vis pentru țara ta și ai dreptul și libertatea de a munci pentru realizarea lui. Independența mai înseamnă și demnitate, curaj, muncă onestă și bun-simț. Din păcate, astăzi țara noastră nu este independentă – nici de sărăcie, nici de corupție, nici de dictatură și frică, nici de suprimarea cuvântului și nici de interesele Kremlinului.

Astăzi Republica Moldova se află în cea mai grea perioadă a existenței sale de la declararea Independenţei încoace. Niciodată în cei 26 de ani, de când Parlamentul a adoptat actul de Independenţă, cetăţenii ţării noastre nu au trăit mai prost, nu s-au simţit mai sărăciţi, nedreptăţiţi şi jefuiţi de cei care îi guvernează. În fiecare zi, sute de oameni îşi lasă casele părinteşti, îşi iau copiii şi fug de această guvernare nedreaptă. Ţara rămâne fără oameni, iar speranţele că lucrurile se pot îndrepta devin tot mai mici pe zi ce trece. Independența înseamnă altceva decât ce au făcut guvernanții din această țară. Din păcate, anume din cauza lor, astăzi vorbim despre independența Republicii Moldova nu cu bucurie și speranță, așa cum ar trebui, dar cu mâhnire.

După ce au furat și au sărăcit lumea, guvernanții noștri au început să vândă țara pe bucăți.

Nu mai poate fi negat un lucru evident: Igor Dodon, care a obținut funcția de Președinte prin fraudă electorală și cu sprijinul patronului său, Vlad Plahotniuc, acţionează împotriva intereselor Republicii Moldova, acţionează în interesul unui stat străin, subminând în mod deschis şi făţiş Independenţa ţării. E de datoria noastră să condamnăm și să oprim acţiunile de trădare ale cetăţeanului Dodon Igor împotriva statului Republicii Moldova și a cetățenilor.

Îl declarăm pe Dodon Igor TRĂDĂTOR DE ȚARĂ, din următoarele motive:

  • Cetăţeanul Dodon Igor se identifică deschis cu interesele Federaţiei Ruse, devenind un „vasal” al Preşedintelui Putin, în loc să promoveze interesele naţionale ale Republicii Moldova.
  • Folosește finanţare obscură, din afara ţării, atât din off-shoruri, cât şi din Federaţia Rusă pentru tot felul de activităţi ce au drept scop promovarea imaginii sale, pentru controlarea mass-mediei, pentru concerte și alte evenimente care promovează imaginea PSRM și a Rusiei, pentru coruperea oamenilor, pentru finanțarea propagandei straine pe teritoriul Republicii Moldova, fapte care contravin categoric legislaţiei Republicii Moldova și  interesului național.
  • Promovează deschis soluţii neacceptate de cetăţenii Republicii Moldova împotriva interesului național pentru rezolvarea conflictului din raioanele din stânga Nistrului, prin promovarea anti-constituţională a federalizării şi „transnistrizării” Republicii Moldova; astfel, încalcă Constituţia, jurământul depus, legislaţia naţională și subminează statul Republica Moldova.
  • Subminează, prin acțiuni iresponsabile și declarații agresive, relațiile cu vecinii și partenerii externi ai Republicii Moldova, în mod special cu Uniunea Europeană, România, Ucraina și SUA, astfel furând șansa cetățenilor moldoveni de a trăi într-un stat de drept și de a avea o viață mai bună.
  • Folosește resursele administrative în interes propriu și de partid.
  • Promoveaza și stimulează separatismul, inclusiv în Găgăuzia, deşi Republica Moldova a ales calea consolidării autonomiei culturale pentru convieţuirea cu fraţii găgăuzi. Dezbinarea țării pe orice criterii, etnice, de limbă, de religie, de cultură este făcută în interes propriu și aduce daune grave cetățenilor Republicii Moldova.
  • A subminat direct capacitatea de apărare a Republicii Moldova, prin interzicerea participării armatei naţionale la exerciţii militare regionale, inclusiv pentru misiunile pacificatoare. Acest gest depăşeşte competențele constituţionale ale Preşedintelui și oferă indicii rezonabile că Preşedintele a acţionat împotriva intereselor naţionale ale Republicii Moldova, ceea ce constituie un act de trădare de Patrie.
  • În loc să asigure pacea și prosperitatea poporului său, incită deschis la război civil, prin declarații amenințătoare și discursuri agresive în adresa propriilor cetățeni.

În concluzie, cetățeanul Dodon Igor, folosind funcția de Președinte al Republicii Moldova, obținută prin fraudă și manipulare, pune în pericol independența și suveranitatea Republicii Moldova, urmând o agendă străină intereselor cetățenilor acestei țări. Astăzi, de Ziua Independenței, noi, cetățenii Republicii Moldova, oameni liberi și cu dragoste de țară, îl declarăm pe Dodon Igor TRĂDĂTOR DE ȚARĂ! Un trădător de țară nu poate avea dreptul să reprezinte interesele oamenilor și trebuie să răspundă pentru toate acțiunile sale îndreptate împotriva statului și a cetățenilor.

În acest context, cerem ca Procurorul General al Republicii Moldova să inițieze o anchetă cu privire la acțiunile de subminare a statului de către cetățeanul Dodon Igor, iar Parlamentul să decidă punerea sub acuzare a acestuia pentru infracțiunea de Trădare de Patrie. În zilele următoare vom depune o plângere penală oficială pe numele acestuia.

Partidul Acțiune și Solidaritate își asumă să lupte în continuare împotriva oportuniștilor care își vând țara pentru a obține beneficii personale. PAS va depune toate eforturile pentru ca la guvernarea viitoare să vină oameni corecți, onești, care să muncească în interes național și pentru bunăstarea cetățenilor.