Mă numesc Ivanov Dumitru, am 20 de ani și vă voi spune cum puteți soluționa 3 probleme din curtea dumneavoastră cu 20 de lei, o mână de oameni și într-o perioadă relativ scurtă. Mai exact, voi descrie trei acțiuni de succes pe care le-am realizat împreună cu echipa: restabilirea iluminatului pe adresele bd. Cuza-Vodă 15/1, Dacia 38, Dacia 38/3 și Dacia 38/4, evacuarea crengilor și curățarea copacilor din curtea blocurilor de pe bd. Dacia 44, Dacia 44/5 și Dacia 44/7. La prima vedere par probleme cu totul diferite, dar haideți s-o luăm de la început.

După ninsoarea din aprilie a anului curent, mai mulți chișinăuieni au avut de suferit, inclusiv locatarii blocurilor sus-menționate: primii au rămas fără lumină în curte, iar cei din urmă cu o grămadă de crengi căzute și copaci cu crengi rupte și uscate gata să cadă. Timpul trece, autoritățile se luptă cu lichidarea consecințelor, dar în curțile date nu s-a întreprins nimic. Menționez că există trei instituții responsabile de aceste probleme:

  • Lumteh – întreținerea și restabilirea iluminatului
  • Pretura de sectorevacuarea crengilor
  • Î.M. Spații Verzi – monitorizarea și, respectiv, curățarea copacilor

Ce au în comun aceste trei instituții? Cel puțin faptul că majoritatea oamenilor de acolo activează spre binele chișinăuienilor și că, dacă îi rogi frumos, vin cu o mână de ajutor. Cum să rogi frumos aceste instituții vă spun chiar acum. Este nevoie de o petiție, 5 seri libere, 2-6 oameni dornici de lucru și 400 de semnături colectate.

Așa am și procedat referitor la problema lipsei iluminării în curte. Ne-am organizat, am mers prins curte, apoi de la ușă la ușă și am strâns 400 de semnături. Mai departe a urmat partea tehnică – s-a depus petiția și am așteptat răspunsul autorităților, care a fost unul pozitiv – iluminatul va fi reparat!

1 poza

Referitor la evacuarea crengilor și curățarea copacilor a fost un pic mai simplu. Împreună cu un lider local, Țurcanu Mihail, am întocmit și am trimis 2 petiții, una la pretură și a doua la Î.M. Spații Verzi. A urmat apoi o întâlnire cu reprezentații acestor instituții care au venit să inspecteze zona și, după ce s-au convins că problema există, la scurt timp au rezolvat-o.

2 poza

Oricât de straniu ar părea, unele probleme se rezolvă mult mai ușor decât ne-am fi așteptat. De asemenea, trebuie de menționat că factorii importanți în rezolvarea lor au fost receptivitatea autorităților și entuziasmul tinerilor care au pus umărul să se facă auzite doleanțele oamenilor. Cu acest prilej, aș dori să le mulțumesc tuturor pentru implicare. Prin implicarea noastră, a tuturor, putem rezolva probleme importante și presante pentru locuitori.

La unii cititori poate apărea întrebarea: „Ce s-a întâmplat cu banii?”. Păi, e simplu, 10 lei a costat multiplicarea petiției, 6 lei au costat plicurile și timbrele (petiția la pretură și Î.M. Spații Verzi am transmis-o prin poștă) și 4 lei ne-a costat drumul până la Lumteh, unde am depus petițiile (Mihai avea abonament la troleu și am economisit 4 lei).

3 poza