26 februarie 2018

Consiliul Uniunii Europene a mai emis un avertisment dur guvernării de la Chișinău. Consiliul Afacerilor Externe al UE subliniază importanța respectării mecanismelor democratice, inclusiv a unui sistem pluripartidist, a statului de drept și a drepturilor omului.

Înaltul for european își exprimă regretul că schimbarea sistemului electoral a desconsiderat recomandările esențiale ale Comisiei de la Veneția, menționând lipsa consensului politic național și riscul ca eventualii candidați în circumscripții să fie influențați de interesele obscure ale celor cu „saci cu bani”. Consiliul amintește insistent guvernării despre necesitatea asigurării unei concurențe politice echitabile, inclusiv prin respectarea recomandărilor privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale. Libertatea mass-mediei este un alt domeniu cu mari probleme, iar UE îndeamnă guvernanții să asigure transparența și concurența în acest sector, prin reducerea concentrării mass-mediei în mâinile oligarhilor. UE insistă pe garantarea independenței, pluralismului și pe oferirea de informații calitative cetățenilor. Dimpotrivă, ce face acum guvernarea, și anume înlocuirea propagandei externe cu cea locală, e în totală opoziție cu recomandările instituțiilor europene.

Referindu-se la primul raport realizat de Comisie în cadrul mecanismului de suspendare a vizelor din decembrie 2017, Consiliul reamintește că trebuie luate măsuri imediate în vederea îndeplinirii criteriilor ce țin de combaterea corupției și spălării banilor, altfel regimul de vize poate fi periclitat. Mai mult, UE atenționează asupra lipsei de rezultate concrete în combaterea corupției, în special la nivel înalt. În acest context, Consiliul atrage atenția asupra importanței asigurării unei justiții imparțiale și își exprimă îngrijorarea în legătură cu cazurile de urmărire penală împotriva unor judecători, avocați și oponenți politici. Pentru a câta oară, UE atenționează autoritățile să asigure o anchetă imparțială și cuprinzătoare în dosarul miliardului, indiferent de orice afiliere politică, însă guvernarea se face că plouă, protejându-l în continuare pe „copilul de aur” al politicii din Moldova și lasându-l să cheltuie în voie banii furați cu atâta cinism din cea mai săracă țară din Europa.

Consiliul de Miniștri al UE reamintește tuturor celor care încearcă să-și asigure legitimitate și capital politic pe spinarea bunăvoinței Uniunii Europe că sprijinul UE pentru Republica Moldova este ghidat de obiectivul îmbunătățirii tangibile a nivelului de viață al cetățenilor. Or, nu mai e un secret pentru nimeni că guvernarea Plahotniuc-Dodon a luat întreaga Moldovă drept ostatic, camuflându-se în oponenți geopolitici, iar după culise continuând să prădeze cu nesaț sărăcia noastră.

Însă nu le-a mai rămas mult. Vom da bătălia la următoarele alegeri și vom elibera țara de impostori și de corupți! Izbăvirea e tot mai aproape!