În cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, 23 noiembrie 2017, de către Vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, și Secretarul General al PAS, Igor Grosu, Partidul Acțiune și Solidaritate a evidențiat pericolul grav al pierderii accesului la apă pentru locuitorii Republicii Moldova și a atras atenția asupra necesității unor măsuri urgente, calculate și în interesul țării noastre.

Sute de mii de moldoveni ar putea rămâne fără apă potabilă din cauza lărgirii Complexului Hidroenergetic de la Dnestrovsk. Nistru, care asigură 70 la sută din apa potabilă consumată pe teritoriul Republicii Moldova, deja pierde anual între 20 şi 40 la sută din volumul său normal de apă. Pentru a efectua lucrările de lărgire a bazinului-tampon pe malul drept al Nistrului, Ukrhydroenergo are nevoie să folosească 19,22 hectare din teritoriul Moldovei, un teren aflat mai sus de barajul Naslavcea. Guvernul de la Kiev a înaintat Chişinăului pe 25 august curent un proiect de Acord privind asigurarea funcţionării Complexului hidroenergetic nistrean pentru a obţine în arendă terenul dorit. Experții în domeniul mediului bat alarma că proiectul de acord propus părţii moldoveneşti de către partea ucraineană ignoră o serie de prevederi din Acordurile de Asociere ale Moldovei şi Ucrainei cu Uniunea Europeană și încalcă în totalitate Convenția de la Aarhus privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziei și accesul la justiție în probleme de mediu. E bine cunoscut faptul că partea ucraineană a condiționat recunoaşterea drepturilor privind proprietăţile moldoveneşti în Ucraina, negocierile la preţurile energiei electrice şi participarea Ucrainei la soluţionarea diferendului transnistrean cu rezolvarea problemei legate de Complexului Dnestrovsk.

Încă în 2008, Vicepremierul Igor Dodon a negociat aceste aspecte la pachet în detrimentul interesului Republicii Moldova. Apoi, în 2010, guvernul Filat a lipsit Moldova, prin decizii secrete, de dreptul de control asupra barajului de la Naslavcea, obiectiv strategic ce garantează accesul la apa din Nistrul superior. Acum, Plahotniuc urmează aceeași cale, cedând nepermis din contul interesului național al țării noastre. Schimbul de teritorii moldovenești pe obiecte economice tot moldovenești aflate pe teritoriul Ucrainei este unul total inechitabil și nu este altceva decât rezultatul oligarhizării statutui Republica Moldova.

PAS se declară împotriva negocierii la pachet a unor subiecte care nu sunt legate între ele. PAS consideră imperios necesară elaborarea unor studii de mediu care să ne permită să estimăm riscurile acestor proiecte energetice. PAS insistă că, în cazul riscurilor de periclitare a securității accesului la apă pentru întreaga țară, nu este loc de grabă și decizii pripite, de aceea chemăm guvernul să dea dovadă de transparență, profesionalism și respect față de cetățeni în procesul de negociere a unui subiect atât de important cum este accesul Moldovei la apă potabilă.