Comunicat de presă, 20 decembrie 2017

Astăzi, 20 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, Organizația de Femei a PAS a venit cu o propunere legislativă ce ar îmbunătăți cadrul legislativ existent și ar contribui la prevenirea fenomenului de violență față de femei. În prezent, femeile care raportează un caz de violență sunt nevoite să plătească uneori tot ele amenda corespunzătoare sau, cel puțin, banii sunt luați din bugetul familiei, iar abuzatorul nu este îndepărtat de victimă. Astfel, femeile-victime refuză să raporteze în viitor abuzurile comise împotriva lor.

În perioada 22 noiembrie – 10 decembrie, Organizația de Femei a PAS a desfășurat campania națională „Împreună spunem NU violenței față de femei” – o campanie de informare și sensibilizare a societății cu privire la formele și consecințele acestui fenomen grav, precum și de solidarizare cu femeile-victime ale abuzurilor.

Activitățile desfășurate de OF a PAS au demarat în data de 25 noiembrie la Chișinău prin flashmobul „Rupe lanțul tăcerii! Spune NU violenței!” și au fost reluate la nivel național în raioanele și localitățile rurale.

„Ungheni, Criuleni, Orhei sunt doar câteva dintre raioanele în care am desfășurat activități de informare și am avut ocazia să interacționăm cu oamenii, să aflăm opinia lor cu privire la fenomenul violenței și, din păcate, să auzim multe experiențe mai puțin fericite prin care au trecut unele femei. Prin această campanie ne propunem, în primul rând, să susținem și să încurajăm aceste femei să nu tolereze abuzul. Însă pentru ca femeile-victime să aibă încredere că pot beneficia de ajutor din partea autorităților, acestea trebuie să intervină mai responsabil atunci când înregistrează un caz de violență.”, a declarat Marcela Adam, Vicepreședinta Organizației de Femei a PAS.

În pofida faptului că femeile-victime solicită uneori sprijin din partea  instituțiilor abilitate, cum ar fi poliţia, există multe rezerve cu privire la eficienţa intervenţiei poliţiei şi eficacitatea instrumentelor legii. Considerăm că problema violenței în familie nu este doar o problemă privată, ci una socială, de aceea, abordarea acesteia trebuie să fie una de profunzime, monitorizată sistematic și continuu.

În acest sens, lansăm astăzi o inițiativă legislativă, de îmbunătățire a cadrului legislativ existent, prin care cerem substituirea răspunderii contravenționale pentru încălcarea ordinului de restricție de urgență emis de poliție cu răspunderea penală. Un argument în plus pentru această schimbare este faptul că poliția, de cele mai multe ori, nu inițiază reținerea contravenienților – adică victima rămâne, în continuare, în pericolul de a fi abuzată.

Această modificare legislativă va avea ca efect o mai mare responsabilizare a organelor de drept și o prevenire mai eficientă a acțiunilor de violență.

Conferința de presă poate fi urmărită pe privesc.eu.

Textul inițiativei legislative poate fi citit aici.