7 iunie 2017

Comunicat de presă

Bugetul de stat ar putea încasa peste 30 de milioane de lei, dacă Comisia Electorală Centrală ar respecta cadrul normativ

În cadrul conferinței de presă susținute astăzi, 7 iunie 2017, Partidul Acțiune și Solidaritate a solicitat Comisiei Electorale Centrale să someze Partidul Democrat și alte partide, care au încasat în 2016 bani în numerar în cuantum ce depășește 5050 de lei, să restituie în bugetul de stat sumele care depășesc plafonul respectiv. Conform calculelor Promo-Lex, din totalul de 30,4 milioane de lei încasate cu încălcarea cadrului normativ, Partidul Democrat trebuie să verse în buget cea mai mare sumă – peste 29 de milioane de lei.

În loc să ceară Partidului Democrat să facă transferul de 29 de milioane de lei la bugetul de stat, CEC încearcă să găsească soluții pentru a proteja PD-ul. Inacțiunea Comisiei Electorale Centrale denotă partizanat politic în favoarea PD-ului, partidul care trebuie să verse în buget cea mai mare sumă de bani, ignorând interesul public.

Cu privire la încălcarea cadrului normativ de către PD și alte partide, PAS a sesizat CEC prima dată în august 2016, iar ulterior în aprilie 2017. Sesizările PAS au fost respinse de CEC pe motiv că ar exista două decizii ale instanțelor de judecată (Judecătoria Centru și Curtea de Apel Chișinău) prin care s-a anulat pct. 32 din Regulamentul menționat (fără a exista o soluție irevocabilă). Lipsa unei decizii din partea CEC timp de mai mult de un an are drept scop absolvirea partidelor care au admis încălcări de la plata penalităților.

Conform Legii contenciosului administrativ (art. 29, alin. (1)), decizia irevocabilă a instanțelor produce efecte pentru viitor și nu pentru trecut. Partidul Democrat a admis încălcarea prevederilor normative în 2016, iar o decizie irevocabilă a instanțelor judecătorești vizând legalitatea pct. 32 din Regulamentul de finanțare a partidelor ar putea fi emisă cel mai devreme în 2017. Respectiv, obligația vărsării de către Partidul Democrat în bugetul de stat a 29 de milioane de lei rămâne valabilă. 

Partidul Acțiune și Solidaritate cere Comisiei Electorale Centrale să pună în aplicare legea și va transmite astăzi o scrisoare către toate instituțiile internaționale care acordă asistență tehnică Comisiei Electorale Centrale, solicitându-le sprijinul pentru a determina CEC să-și îndeplinească obligațiunile conform legii.